Део српске мањине у Хрватској тражи састанак са Вучићем

Представници дела српске националне мањине у Хрватској упутили су писмо премијеру Србије Александру Вучићу са молбом да прими председнике регионалних већа српске националне мањине са подручја Кордуна, Горског Котара, Истре и западне Славоније како би са њима разговарао о дешавањима у Хрватској и све тежем положају Срба.

Они наводе да на подручју које представљају живи више од 40.000 Срба, односно 25 одсто укупног броја Срба у Хрватској.

"Претпостављамо да добијате разне информације о међусобним односима у српској заједници у Хрватској, па имамо потребу да Вас известимо што реалније и објективније о истом, у најбољем интересу за Србе на подручју Хрватске," наводи се у писму.

Представници у већима националних мањина у Хрватској се бирају непосредно преференцијалним гласовима "што нам даје легитимитет у представљању српског народа на нашим подручјима", наводе председници Већа српске националне мањине Приморско Горанске жупаније Јовица Радмановић, Истарске жупаније Милан Рашула, Пожешко Славонске жупаније Вељко Џакула и председник Већа српске националне мањине Карловачке жупаније Мићо Затезало.

"Поштовани Председниче Владе Републике Србије, верујемо да ћете наћи времена да примите, доле потписане, председнике Већа српске националне мањине јер се као напаћени народ, у овим тешким тренуцима, можемо само ослонити на помоћ наше матичне Државе Србије," додају они.

Они указују да Српско народно веће (СНВ), удружење које се представља као координација регионалних Већа, у овом сазиву, није позвало на конститутивну скупшину па тиме ни дозволио да у раду тог удружења учествују Већа српске националне мањине Истарске, Приморско-Горанске, Карловачке и Пожешко-Славонске жупаније из, њима, како кажу, непознатих разлога.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се