Додик за РТС: Инцко не може да забрани референдум

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да постоји консензус у Републици Српској о референдуму заказаном за 25. септембар и додаје да је то суштински референдум. Напомиње да није изненађен што је обустављена истрага против нападача на српског премијера на комеморацији у Поточарима прошле године и да то указује да у БиХ нема правде.

Милорад Додик је у емисији Око на РТС-у истакао да су се све политичке снаге окупиле око референдума.

"Иза овог референдума стоји и опозиција и власт у Републици Српској и они који су на нивоу БиХ и ми који смо у РС. Сви смо за овај референдум", напомиње Додик. 

Каже да се често дешава да три странца и два Бошњака доносе одлуке и да је то превршило меру.

"Они гласају како кажу Британци, а Британци се петљају у све живо у БиХ и српском народу је тога доста", истиче Додик.

Додик одбацује могућност да високи представник за БиХ Валентин Инцко забрани референдум у Републици Српској.

"Страх као начин владања који је међународна заједница наметнула у Босни и Херцеговини овога пута неће уродити плодом. Ми смо рекли да до тога не држимо. Он може да се слика с тим где хоће, за нас његова бонска овлашћења ништа не значе, без обзира на то какав иза њих стајао ауторитет. Ја то морам да кажем због наших људи, да морају да знају да нема страха од тога и да Инцко не може да доноси бонска овлашћења на питањима која су важна за нас", додаје Милорад Додик.

Упитан да ли има подршку Хрвата у БиХ, Додик каже да се може чути да они траже да се врати стање пре Вашингтонског споразума, јер је сада њихова позиција деградирана, наводећи да нема ништа против да Хрвати добију свој ентитет у БиХ.

Коментаришући могућност да БиХ буде унија три државе, Додик каже да би то могло да буде и да је то једини излаз, "иначе ће се распасти".

"Смешно је када британски амбасадор дође и прави неку кохезију у БиХ, а његова земља излази из ЕУ. Кад му кажемо да и ми имамо право да одлучујемо, он каже да то не пише у Уставу. А где пише да Британија има право да изађе из ЕУ?", упитао је Додик.

Он се осврнуо и на изјаву британског амбасадора у Србији, који је рекао да РС нема право на референдум, јер је о томе већ одлучио Уставни суд.

"Прво, уопште није коректно да се бави нашим питањима, а друго, манипулише, спекулише и покушава да одржи неки притисак на Србију", сматра Додик.

Каже да је стална прича западњака одустајање од референдума.

"Неко у Сарајеву је смислио да формира суд и тужилаштво БиХ мимо Устава и мимо Дејтонског споразума. Онда је легла међународна заједница иза тога и дала им легитимитет који немају. А када се покренуло питање уставности, дошло се на Уставни суд и онда су три странца и два Бошњака рекла да је то по Уставу", објашњава Додик.

Понавља да иза тог референдума стоје и опозиција и власт.

"Нећемо да прихватимо тужилаштво и суд који су на овај начин конципирани. Ми о свим важним питањима разговарамо са премијером и председником Србије, а Србија подржава БиХ и Дејтонски споразум", напомиње Додик. 

Додаје да је историја Републике Српске историја борбе за њена права.

"Ми се од 1996. године боримо за оно постигнуто у Дејтону и то је на неки начин деградирано.
Постоји консензус у Републици Српској о овом референдуму, а 25. септембар је консензуални датум који су прихватили сви", каже Додик. 

Одговарајући на изјаву Бакира Изетбеговића да је референдум пробни балон за отцепљење РС, Додик каже да је ово суштински референдум, а да Изетбеговић може да јаше на балонима.

"Не занима ме какве он има балоне, он може да плови на облацима куд хоће", истиче Додик. 

Додаје да је Уставни суд БиХ формиран Дејтонским мировним споразумом 1996. године, а да РС свој дан формирања слави од 1992.

"Како је могуће да неко ко се бави правом сада дође у позицију и да каже да суд који је створен четири године после одлучује о ономе што је било пре четири године", каже Додик.

"Обустављање истраге показује да нема правде"

Председник РС Милорад Додик изјавио је да није изненађен што је обустављена истрага против нападача на српског премијера на комеморацији у Поточарима прошле године и да то указује да у БиХ нема правде.

У Сарајеву, како је рекао, сматрају да је сасвим "прихватљиво и разумно да се нападне било који Србин, поготово у Сребреници". Поновио је да је Сребреница "подвала", додајући да би се то и видело када би се отвориле архиве УН.

Додик је рекао да је истрагу о томе повео МУП РС и да је евидентирано неких 11 људи, међутим, како је навео, сарајевско тужилаштво је одузело тај предмет.

"Високи представник је рекао да тужилаштво БиХ има надређену позицију на свим нивоима и да може да изузме предмет по свом нахођењу... Када смо дошли до података о томе, онда је дошло тужилаштво из Сарајева и одузело предмет", рекао је Додик и додао да је тада знао "да од тога (истраге) нема ништа", каже Додик. 

Сматра и да су поједини Срби дозволили да се у обавештајну службу врате "обавештајни кадрови Алије Изетбеговића".

"Због лошег карактера наших људи који тамо седе, полтрона, издајника, десило се то да та обавештајна служба служи искључиво за то да прати шта Срби раде, шта ради руководство РС, а по неким индицијама, чак и шире", рекао је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво