Милановићева предизборна (р)еволуција

После низа испада бившег премијера и претендента на ту функцију након септембарских избора Зорана Милановића, гласило Српског народног већа "Новости" сачинило је списак шовинистичких изјава шефа СДП-а из прошлогодишње и овогодишње предизборне кампање које показују како је, како се наводи, актуелни опозиционар еволуирао.

Међу Милановићевим изјавама су и оне које се тичу Србије и региона, па тако на пример новинарка пита шефа СДП, док је био премијер, шта каже на претње из Србије министра Александра Вулина. "Ништа. Орао не лови мухе. Ми смо орао", рекао је Милановић на прес-конференцији, 18. 9. 2015.

На скупу антифашиста 22. септембра исте године Милановић је рекао да Србију не прозива, али да властима може да поручи да мало снизе тон и што би се рекло у оном вицу: "Шарај мало, брате. Шарај мало."

"Дакле, шаљи мало то горе у Мађарску и у Румунију, шаљи у Хрватску, ми ћемо мало на све стране, па ћемо сутра онда у Бриселу, али тамо неће бити (српског премијера Александра) Вучића и екипе, разговарати о томе како да ствар решимо на извору", рекао је тада Милановић.

Када је Мађарска подигла зид због преласка миграната, Милановић је на конференцији за новинаре рекао: "Тешко је то рећи, као што је тешко рећи зашто Мађарска гради зид. Не можете то рационално објаснити, ево, питајте Аустријанце? Њима не пада на памет да граде зид према Мађарској, Мађарска гради према варварима. Према Србима."

У интервјуу за РТС, 25. септембра прошле године, запитао је: "Је ли вама јасно да Хрватска може зауставити улазак Србије у Европску унију? Је ли вама јасно да ја то не желим. Српска влада се понаша као да није држава него територија."

Прошле седмице, Милановић је на састанку с бранитељима рекао да је влада у Београду београдска чаршија.

"Понашају се бахато. Видим да се сналазе у кошарци и ватерполу, али политика и држава нису кошарка и ватерполо. Буде ли потребно, блокираћемо им преговоре. И не само да ћемо им блокирати преговоре, него ћемо и донети закон по којем ћемо из чисте обести прогањати њихове починитеље по Косову", навео је Милановић.

У истом разговору, Милановић је рекао да српском руководству гледа кроз прсте и да је то граница и досег толеранције на који је он спреман.

"Као, то су све нормални типови, њих је изабрао народ у Србији, па ето, они су наше колеге. Немој ме терати више од тога. Да те оно још ту презентујем као што ви кажете некаква дипломатска сила. То је, нажалост, шака јада, која већ 150 година не зна би ли ишла у Македонију, Војводину, Босну, Хрватску, Бугарску. (...) Нема их 10 милиона, је..те, а желе бити господари пола Балкана. Нема вас довољно, то је мали народ. (...) Видео сам у саопштењу да желите довести Вучић за стол. То је понижење. (...) И Вучић и Тома Николић знају да овде нису брали тартуфе. И преко свега тога ми прелазимо. (...) Они су бахатлије. (...) Они су заостали", изјављивао је Милановић.

Обраћајући се бранитељима, Милановић је рекао да је "ово што имамо у БиХ можда још опасније".

"Како је неко од бранитеља у Книну рекао: 'Ср.ње. (...) Биг шит.' Тамо политичким оптужницама покушавају афирмисати нешто што је пропало у Хагу. Ја се надам да ће ова шесторица наших генерала и заповедника из БиХ који су сада у Хагу."

"Искрено, нисам оптимиста, али постоје неке ствари које указују да би могла отпасти та оптужница за удружени злочиначки подухват. Хрватско име ће бити сачувано, а они ће, бојим се, добити неку казну. БиХ није држава. Ја бих њих угурао у ЕУ преко реда, кроз прсте, тамо нема реда, нема поретка", рекао је Милановић.

А у септембру прошле године, Милановић је, говорећи о Црној Гори, рекао: "Ја немам никакву мржњу према Црној Гори... но Црна Гора и Хрватска нису исто. Црна Гора је мала држава и није у ЕУ, Хрватска је већа држава..."

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара