Кнежевић против "дуванске мафије"

Некадашњи шеф трговинске мисије у Вашингтону, Ратко Кнежевић могући сведок у случају против Станка Суботића. Кнежевић ускоро и са црногорским тужиоцима.

Црногорски дневни лист "Вијести" пише да је врховна државна тужитељка Ранка Чарапић јуче посредством хрватских колега затражила од Ратка Кнежевића, бизнисмена и бившег сарадника црногорског премијера Мила Ђукановића, да своја сазнања о "дуванској мафији" и серији нерасветљених убистава у Црној Гори и Србији подели и са црногорским истражитељима.

Информацију о захтеву за испитивање Кнежевића, како наводе у тексту, јуче је у телефонском разговору потврдила и Чарапићева, али није желела да открива друге детаље. "Тачно је да сам тражила разговор са господином Кнежевићем и он је пристао," рекла је врховна тужитељка.

Чарапићева је јуче, како "Вијести" сазнају, позвала директора Уреда за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) Динка Цвитана и затражила од те институције да посредује у успостављању контакта са Кнежевићем.

Цвитан је, према сазнањима "Вијести", одговорио Чарапићевој да о томе да ли ће дати исказ црногорском тужилаштву може одлучити искључиво Кнежевић, за чију сигурност је УСКОК забринут.

Он је потом контактирао Кнежевића, који је одговорио да пристаје на разговар са званичницима црногорског тужилаштва, али једино у Загребу и то у присуству представника тамошњих надлежних органа.

"Цвитан је о томе обавестио врховног државног тужиоца Црне Горе, уз објашњење да тај разговор који би био сниман, може да се обави у згради УСКОК-а. Друга варијанта била би да црногорско тужилаштво, посредством међународне правне помоћи, затражи да Кнежевића саслуша надлежни истражни судија у Загребу и да записник о саслушању проследи црногорским колегама", објаснио је извор "Вијести", наводи се у тексту.

Кнежевић је крајем прошле седмице хрватским и српским тужиоцима саопштио да је власник и уредник "Национала" Иво Пуканић убијен због писања о "дуванској мафији".

"Главни људи, који су деведесетих организовали шверц цигарета преко Црне Горе наручили су убиство, док је Јоца Амстердам и ухапшена екипа за новац пратила, организовала и 23. октобра прошле године усмртила Пуканића", испричао је истражитељима Кнежевић, који је у четвртак и петак готово девет сати у згради УСКОК-а износио информације и сазнања о Пуканићевом убиству као и о важним људима који су организовали балканску мрежу шверца цигарета.

Његово саслушање је организовано послије серије интервјуа које је дао прошлог лета. Први интерву, након пет година ћутања, дао је "Вијестима", а касније је пристао да о "дуванској мафији" и серији нерасветљених убистава прича и за друге новине у Србији, Хрватској.

"Исповест" медијима 

Кнежевић је у интервјуу "Вијестима" а затим у изјавама другим медијима оптужио црногорског премијера Мила Ђукановића, Станка Суботића и бившег шефа СДБ-а Србије Јовицу Станишића да су предводили криминалну организацију која се бавила шверцом дувана и организовала убиства.

Он је изнео конкретне оптужбе за поједина нерасветљена убиства, износећи и имена непосредних убица. Кнежевић је саопштио ко је и због чега ликвидирао Благоту-Бају Секулића, Вању Бокана, Дарка-Белог Распоповића и Горана Жугића, као и Радована Стојичића Баџу, Јусуфа Булића, Ива Пуканића и Душка Јовановића.

"У августу 1998. на рођендану кћерке Цанетовог "послушника" Жељка Михаиловића, помало алкохолизиран, пред више гостију, међу којима сам био и ја, Суботић је говорио: "Рекао сам Аркану да Бокана помете његов вјетар врло брзо".

Цанетове планове мало су одложили догађаји и смрт његовог тадашњег "супконтрактора" Жељка Ражнатовића Аркана. Бокана је у Атини убио нико други него Баја Секулић, користећи лажни швајцарски пасош и такозвану "медену клопку", а сву логистику одрадио је тада нови полицијски пулен Горан Жугић.

Ранка Чарапић је раније објавила да ће Вишем суду у Подгорици доставити захтјев за предузимање истражних радњи поводом Кнежевићевих изјава о шверцу дувана и убиствима која су наводно повезана са тим.

Кнежевић: Пристајем, али само у Загребу

Ратко Кнежевић је у изјави "Вијестима" потврдио да је добио позив од црногорског тужиоца и саопштио да је спреман на разговор.

"Господин Цвитан, директор УСКОК-а ми је пренео замолбу коју је добио од госпође Чарапић. Као што сам и раније најавио, остајем досљедан. Наравно да желим разговарати и са црногорским државним тужилаштвом, по договору, у Загребу, у оном формату како је то и мени, а претпостављам и црногорској тужитељки, предложио господин Цвитан", рекао је Кнежевић.

Дан: Кнежевић као сведок пред Специјалним судом?

Како пише црногорски лист Дан, специјално тужилаштво за борбу против организованог криминала Србије разматра могућност да црногорског бизнисмена Ратка Кнежевића предложи за сведока у неким од поступака који се у Београду воде због нелегалног шверца цигарета у Србији 90-их година, изјавио је тужилац Миљко Радисављевић.

Специјални тужилац за борбу против организованог криминала је подсетио да је тужилаштво 15. октобра обавило разговор са Кнежевићем у вези са његовим сазнањима о шверцу цигарета од 1995. до 1997. године у Србији.

Радисављевић је рекао да ће прикупљени подаци бити посебно разматрани са аспекта могућности њиховог коришћења у већ покренутим кривичним поступцима и за евентуално покретање нових поступака.

- Мој коментар је да стојим на располагању институцијама и институционалним процесима у свим земљама региона. Дакле - да - рекао је Ратко Кнежевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи