Хрвати забранили српском пилоту да учествује на аеромитингу

Удружење хрватских ратних ветерана из Сиња и Хрватско ратно ваздухопловство забранили су да новосадски пилот Драган Амиџић учествује на аеромитингу на спортском аеродрому "Пикет" у Сињу, преноси "Блиц".

Амиџић се "галебом Г2" упутио у Сињ на позив колега пилота из тог града. Требало је да му то буде шести наступ у Хрватској у последњих осам година. Уместо да полети и прикаже акробације, доживео је да његов авион чува полиција у хангару, далеко од очију јавности.

Члановима удружења ветерана из Сиња засметало је то што је "галеб" "тип авиона који је ЈНА користила у ратним сукобима деведесетих у Хрватској", али и то што је обележен петокраком.

"Радо сам се одазвао на позив сињског аероклуба. Добио сам одобрење њихове Агенције за цивилно зракопловство и дан пред митинг слетео сам на њихов аеродром. Организована ми је царина, обавили смо формалности по слетању и у знак добродошлице организатори и градоначелник Сиња одвели су ме на ручак. Договор са организатором је био да ми се обезбеди агрегат за стартовање авиона и захваљујући Хрватском ратном ваздухопловству он је био ту кад сам слетео. Међутим, када смо се вратили из града, након ручка, агрегата није било", каже Амиџић, преноси Блиц.

Уследио је састанак са организаторима аеромитинга, на коме је Амиџић сазнао да се удружење ветерана противи узлетању "галеба" и тада одлучује да не полети како не би дошло до нежељених инцидената.

Каже да му је жао што није летео, због публике и организатора, али није љут.

"Цивилни сам пилот, заљубљеник сам у аеромитинге. Након што сам одлучио да не учествујем на аеромитингу, позвали су ме чланови Удружења бранитеља на састанак и разговор је протекао мирно и без инцидената. Рекли су ми шта им смета, те да немају ништа против мене. Знају да сам љубитељ авиона и летења, те да није спорно ни то што сам из Србије, већ је проблем, како су нам рекли, био у симболици страдања коју тај авион представља бранитељима и неколико петокрака које су на њему", каже Амиџић.

Он додаје да га то што се догодило у Сињу неће омести да наступа на сличним манифестацијама у Хрватској.

"Све колеге пилоти из Хрватске су ме подржале. Ми смо годинама као велика породица", каже Амиџић.

Директор аеромитинга Тончи Панза потврдио је да су представници ветерана изразили незадовољство што су у програм уврстили авион "галеб".

Панза каже да је уочи Амиџићевог доласка одржан и састанак на позив ветерана.

Он је додао да је хрватско ратно ваздухопловство запретило да ће отказати војни део програма ако "галеб" наступи и да су тражили да се врати агрегат за стартовање авиона.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво