Економист: Водеће странке у Хрватској неспособне и заглављене у прошлости

Угледни лондонски лист "Економист" оцењује да су главне политичке странке у Хрватској неспособне да било шта направе у земљи чија економија назадује, осим да "папагајски понављају фразе и фолклорне теме".

Када би папагај Коки са Бриона, мезимац Јосипа Броза Тита, имао речник богатији од "Тито, Тито" и пар псовки, могао би да посведочи да је хрватска политика замрзнута од осамдесетих, ако не и још од четрдесетих година прошлог века. Несумњиво би могао и да открије "најмрачније хрватске државне тајне", пише британски лист Економист.

Економист наводи да је Хрватска овог месеца кренула у нову изборну кампању, а мера хрватске "замрзнуте" политике је то што нека од кључних питања потичу из Кокијевог времена.

Лист подсећа на случај убиства Стјепана Ђурековића, који је сатаром убијен у Немачкој 1983. године. Ђурековић је као емигрант био активан у хрватским националистичким круговима.

Немачки суд је 3. августа осудио Јосипа Перковића и Здравка Мустача, двојицу бивших југословенских агената тајне службе, на доживотни затвор због организовања његовог убиства.

Водеће партије у савременој Хрватској, социјалдемократе и ХДЗ-овци, острашћено расправљају о значењу овог догађаја, наводи Економист.

Зоран Милановић, лидер СДП-а, који је био премијер од 2011. до ове године, борио се да спречи изручење осуђених. Због његовог става, присталице ХДЗ-а тврде да социјалдемократе штите људе који су "убили хрватског националисту".

Социјалдемократе пак тврде да су убице имале блиске везе са Фрањом Туђманом, оснивачем ХДЗ-а.

Две странке се не разликују толико по садашњим платформама, већ по својој прошлости. Социјалдемократе претендују на антифашистичку традицију Титових партизана, а многи у ХДЗ-у се диве усташама и нацистичком квислиншком покрету.

Пресуда у Немачкој је додатно појачала ту "историјску заваду".

Други случај тиче се недавног подизања споменика хрватском националисти Мири Баришићу, који је убио некадашњег југословенског амбасадора, а свечаности су присуствовали неки министри из редова ХДЗ-а.

"Сав тај фолклор одвраћа од много значајнијих питања", указује Економист и истиче да је Хрватска у хаосу већ месецима.

Наведено је и да је СДП Зорана Милановића током вишегодишње власти оставила катастрофалан економски резултат.

"Економија је четири од пет година бележила пад", за време власти СДП-а, а ХДЗ-ова власт пре тога је, констатује Економист, запамћена по корупцији, а најновији скандал са националном нафтном компанијом није ту слику нимало поправио.

Британски лист процењује да ниједна од водеће две хрватске странке неће освојити довољно мандата да самостално формира већину.

Неки аналитичари предвиђају велику коалицију, иако актуелни шеф ХДЗ-а Андреј Пленковић истиче да она није опција.

Економист илуструје опседнутост прошлошћу кроз Милановићев покушај да придобије ХДЗ-ове гласаче, поносно откривајући да му је деда био усташа.

Лист, међутим, цитира лидера Истарског демократског савеза Бориса Милетића који каже да је свађа око усташтва и прошлости узнемирујућа.

"Морамо разговарати о будућности", каже Милетић и подсећа да су сва кључна питања, чије решење је обећавано, и даље "на столу", укључујући децентрализацију власти, рационализацију територијалних подела.

"Нажалост, главне политичке странке у Хрватској изгледа да нису способне за било шта друго осим да попут папагаја узвикују једне те исте старе ", закључује Економист.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво