Томпсонов концерт забрањен у Швајцарској

Власти швајцарског кантона Цирих потврдиле су одлуку градског већа града Шлирена о забрани концерта хрватског певача проусташких песама Марка Перковића Томпсона, који је требало да се одржи у том градићу 3. септембра, објавили су швајцарски медији.

"Организатор концерта, фирма 'Кронајт', на одлуку градског већа Шлирена жалио се представнику кантоналне владе у округу Дитикон, који је, међутим, потврдио одлуку о забрани", саопштио је град Шлирен.

Неименовани представник организатора изјавио је за Хину да је реч о политичкој одлуци и да размишљају о жалби Управном суду, али да се не надају успеху.

Швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг пише да Томпсон "увек изнова" упада у очи због "ултранационалистичког погледа на свет" и "величања усташког режима".

"Ова одлука је потврда да је град исправно одвагао приватне и јавне интересе и да основна права нису прекршена", каже се у саопштењу Града Шлирена, који је изразио задовољство одлуком кантоналних власти.

Град је првобитно забранио Томпсонов наступ из страха по јавну безбедност – да би "поједине групе или особе" могле покушати да ометају наступ, преноси хрватска државна агенција.

Одлуку кантоналних власти поздравила је и организација Јусо, омладина Социјалдемократске странке Швајцарске (СП) која је и покренула поступак забране Томпсоновог концерта.

"Честитамо граду на храброј одлуци да забрани овај наступ и тако одбрани демократске вредности. Фашизму нема места у нашем друштву", изјавила је потпредседница Омладине социјалдемокрта за кантон Цирих Нина Хисер.

Томпсону су и раније у Швајцарској, али и у Немачкој, забрањивани концерти због "опасности по јавни ред и мир", наводи Хина.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво