Милановић: Из ХДЗ-а ме критикују због Николића и Вучића

Два дана након што је изнео низ увреда на рачун Србије, кандидат СДП-а за премијера на предстојећим изборима у Хрватској Зоран Милановић поручио је да више неће критиковати председника и премијера Србије, Томислава Николића и Александра Вучића, као и да ће препустити ХДЗ-у да реши проблем хрватско-српских односа, а ако они у томе не успеју, онда ће то учинити он са својим пријатељима бранитељима. Навео је и да ништа не би мењао у својим изјавама и да је све што је рекао тачно.

У препознатљивом ироничном тону, Милановић се напокон синоћ у Задру огласио о увредама изреченим на рачун Србије и њеног руководства, као и Босне и Херцеговине, које су наишле на осуду читавог региона, рекавши да га сада због Николића и Вучића критикују из противничког ХДЗ-а.

Додао је да то више неће чинити јер је, како је рекао, видео да они "нису на листама те странке".

"С обзиром на то да нисам видео да су они на њиховим листама, бићу свеједно толико обзиран па их више нећу критиковати. Али критиковао сам их зато што праве штету хрватској држави и хрватским бранитељима. Ако ХДЗ то може да реши у ових неколико недеља у 'осовини Пантовчак, ХДЗ и Радикална странка у Београду' – добро. Ако не, решит ћемо ми – ја, моји пријатељи, колеге, бранитељи, јер нам је хрватски интерес на срцу, али и у глави, а то није исто", рекао је Милановић.

Лидер СДП-а је на предизборном скупу више стотина Задрана покушао да убеди да његова странка озбиљно брине о стварним потребама грађана Хрватске и о хрватским бранитељима.

"Али не на начин да с њима манипулишемо, већ им отворено кажемо како стоје ствари – шта је Загреб, а шта Београд", навео је Млановић, који је у уторак на састанку иза затворених врата са бранитељима рекао да су Срби мали народ, а Србија "шака јада", те да је Србија "београдска чаршија", а српску власт је назвао бахатом.

Милановић се обратио и новинарима у Дубровнику, где је поручио да ништа не би мењао у својим изјавама и да је све што је рекао тачно, а да хрватски бранитељи покушавају да га заваде са председником и премијером Србије.

Рекао је да је он неко кога је нападала хрватска десница, а да га сада Николић упоређује с Антом Павелићем.

"Сад би требало на то да одговорим и да га упоредим с неким, али ја то нећу направити, упоредићу га с Томом Николићем", рекао је Милановић новинарима.

"Пазите с ким бранитељи покушавају да ме заваде – с Николићем и Вучићем!", рекао је Милановић и додао:

"Чаршија и људи који је представљају и људи који су овде сејали мржњу и рат и за то нису никада одговарали, с тим људима немам потребу нити узајамног поштовања, нити добрих односа. Фасцинантно је како ХДЗ с њима милује руке. Сада се у свему томе нашао и Андреј Пленковић, човек о којем сам говорио афирмативно и лепо, а у јучерашњем дану је за мене рекао да се беспризорно улагујем и да сам кафански дилетант".

Када је у питању разговор са хрватским бранитељима, рекао је да су то људи којима "очито нема помоћи".

"Питање је јесу ли ти људи уопште представници оних за које се издају. Примили смо те људе, а они су показали какав су карактер и какви су људи. Опет бих разговарао с њима, а они из јада и очаја покушавају ме завадити, пазите с ким – с Томом Николићем и Александром Вучићем, који су хушкали људе у Хрватској", рекао је Милановић.

Како је рекао, чаршија нека пише што хоће, а хрватски Срби јако добро знају ко им је мајка, а ко зла маћеха.

Милановић је поново оптужио Републику Српску да "растура БиХ".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи