Отворен Дубровник форум

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, која је са пољским колегом Анджеј Дудом отворила Дубровник форум, поручила да је простор Јадрана, Балтика и Црног мора "жила куцавица" Европе за чији је развој, како је оценила, потребно 50 милијарди евра.

Колинда Грабар Китаровић сматра да је то достижно заједничким конкретним пројектима привредне, инфраструктурне и безбедносне сарадње, пренела је Хина.

Хрватска председница је позвала на заустављање демографског пада и упозорила на проблем исељавања младог и високообразованог становништва из региона.

Према њеним речима, 12 држава чланица ЕУ између трију мора - Аустрија, Бугарска, Чешка, Естонија, Хрватска, Летонија, Литванија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија - имају велике могућности за јачање сарадње на властиту и корист целе Уније.

Ипак, како је рекла, то подручје из историјских разлога заостаје за просеком ЕУ.

Грабар-Китаровић истакла је да регион Балтик-Јадран-Црно море (БАБС) чини 28 одсто територија ЕУ и 22 одсто њеног становништва, али само 10 одсто БДП-а Еуропске уније.

Номинални БДП по глави становника просечно је око 14.750 евра што је тек око 51 посто номиналног БДП просека по глави становника ЕУ, рекла је хрватска председница.

"За ову жилу куцавицу Европе у будућности је потребно 50 милијарди евра", рекла је Грабар-Китаровић.

Пољски председник је, с друге стране, указао на важност енергетског повезивања.
"Доминација једног добављача за регион штетна је и опасна", сматра Дуда.

Он је, међутим, оценио да енергетска инфраструктура не решава све процесе и позвао на јачање културне и научне сарадње и размену студената.

Дуда је најавио да ће се идући скуп БАБС-а бити одржан у пољском граду Вроцлаву у јуну 2017 године.

Овогогодишњи Дубровник форум, који се завршава сутра, одржава се под називом "Снажнија Европа - спајање севера и југа", а на њему ће говорити председници Мађарске Јанош Адер, Словеније Борут Бахор, Бугарске Росен Плевнелијев, као и председница Литваније Даља Грибаускајте.

Из Кабинета премијера Србије раније је речено да је премијер Александар Вучић одустао од учешћа на Дубровник форуму, јер су организатори, упркос формалном позиву, учинили све да његово присуство учине излишним.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво