Како се трговало пред Дејтон

Алија Изетбеговић је као услов за приступање мировним преговорима у Дејтону тражио да буду искључени "паљански Срби", које је сматрао одговорним за геноцид, док је Радовану Караџићу било неприхватљиво да Сарајево буде град са јединственом администрацијом, пишу бањалучке "Независне новине".

Радован Караџић је, судећи према недавно декласификованим документима Стејт департмента, нудио делове територије око Сарајева ако би Бошњаци желели да предају Горажде, а за РС је тражио 16 километара широк коридор код Брчког како би се повезала њена два дела.

Караџић је захтевао и да РС и ФБиХ имају једнак третман, као и право на посебне односе ентитета са суседним државама.

Тражио је и да било какви аранжмани једног од народа или ентитета не ремете успостављене односе до којих се дође мировним споразумом.

Изетбеговић је инсистирао да Сарајево не може бити под администрацијом УН, а желео је да преговара само са Србима "који поштују елементарна права несрпске популације у БиХ и који се понашају у складу са цивилизацијским нормама".

Независне наводе и да је занимљив Изетбеговићев захтев да они никад неће прихватити да се "на делу босанскохерцеговачке територије одржавају референдуми након проведеног етничког чишћења и терора".

"Преговоре на страни Срба ће водити Слободан Милошевић. Ако Срби одбију план или га прихвате а не спроведу, биће укинут ембарго на оружје за БиХ и биће примењена сила против паљанске српске армије. Санкције према Србији ће бити пооштрене", написао је Изетбеговић, преноси бањалучки лист на свом интернет порталу.

Караџић је тражио да у РС остану бивше енклаве Сребреница и Жепа, а Сарајево би било подељено у девет дистрикта, који би обухватали два града – уже језгро Сарајева за Бошњаке и српски део који би укључивао Илиџу, аеродром и постојеће конекције према истоку и југу.

"Територије ФБиХ и РС у Сарајеву ће бити под одвојеном администрацијом сваког од ентитета. Права свих етничких група у граду ће бити гарантована од стране оба ентитета. Град ће бити отворен и неће бити подељен као Берлин у Хладном рату. Сви грађани имају право да живе, путују, поседују имовину, раде и спроводе друге економске активности у целом граду", написао је Караџић.

ФБиХ ће, по Караџићу, добити простор за луку у близини Брчког и слободан приступ копном и ваздухом кроз српски коридор, као и слободан приступ енклави Горажде. Изетбеговић је тражио и то да осим чланова Контакт групе мировни план, ако он буде постигнут, потпише и представник Исламске конференције, којег ће именовати Организација.

"С обзиром на то да потписивање споразума захтева коришћење војних средстава, уставни аранжмани не смеју да садрже ништа што би могло пореметити мирно реинтегрисање БиХ у будућности", написао је Изетбеговић. Он је такође захтевао посебан фонд за реконструкцију земље, у који би средства уплаћивале земље потписнице споразума, наводе Независне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи