Бањалука уочи референдума

Иако је референдум о Дану РС већ 25. септембра, Бањалука је умивена и чиста, нема постера с ликовима политичара нити плаката с њиховим порукама. Власт и опозиција, уз одређене примедбе, слажу се да референдум треба одржaти. С друге стране, бошњачки посланици позивају високог представника да спречи одржавање референдума.

Грађани Бањалуке немају дилему да ли ће се изјашњавати о Дану Републике Српске. Наговештај да би високи представник Валентин Инцко могао да суспендује или чак забрани одржавање референдума, председника РС уопште не забрињава.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручује да постоји само једна могућност, а то је да се референдум одржи. "Биће одржан под условима какве год наметне или покуша да искреира сам високи представник", напомиње Додик.

Када би га српски премијер Александар Вучић замолио да одустане од референдума, Додик каже да би објаснио зашто је референдум важан, поручујући да од референдума не одустаје.

Одлука Уставног суда БиХ да 9. јануар не може бити Дан РС, практично је ујединила старе српске противнике у Бањалуци; за Додиков предлог о референдуму гласали су и они који су недавно организовали протест против њега, иако имају примедбе.

"Иза овог референдума смо стали сви заједно и мислим да га треба одржати не због нас из Партије демократског прогреса или неке друге странке, већ због будућности ове земље", каже Бранислав Бореновић из те странке.

Младен Босић из Српске демократске странке сматра да референдум није требало да се заказује седам дана пре локалних избора. Инсистирање на томе јасно указује да је циљ у ствари прикупљање политичких поена, а не решавање питања референдума, односно 9. јануара као дана РС, оцењује Босић.

Бошњачки представници у Скупштини РС противе се прослављању 9. јануара – то је за њих искључиво српски празник у коме се не препознају, а посебно замерају што се обележава као крсна слава. Партијски колега Бакира Изетбеговића још верује да Инцко треба да спречи референдум.

"Међународна заједница, са Канцеларијом високог представника на челу, у овом тренутку треба да покаже да спремна да уради оно за шта су именовани, и за шта примају велики новац", напомиње Сенад Братић из коалиције "Домовина".

Референдум зависи и од тога да ли ће Централна изборна комисија доставити бирачки списак Бањалуци. То ће се знати тек следеће недеље, јер из Сарајева поручују да је реч о сувише озбиљној одлуци.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара