Милановић: Србија је "шака јада", БиХ није држава

Лидер СДП-а и бивши премијер Хрватске Зоран Милановић на састанку са хрватским бранитељима је тајно сниман, а аудио-снимке је објавио загребачки "Јутарњи лист". Говорећи о Србији, Милановић је током састанка употребио термин "шака јада". У интервјуу ТВ Нова, лидер СДП-а потврдио аутентичност снимака, наводећи да је приметио да га снимају и да му је било смешно.

На аудио-снимку који је процурио у јавност, Милановић бранитељима каже да би они десет пута били оптужени да су радили са своје стране Саве оно што је радио Александар Вучић.

"Ми тим људима гледамо кроз прсте. И то је граница толеранције на коју сам ја спреман. Правити се блесав. Као, то су све нормални типови, њих је изабрао српски народ, па ето, то су наше колеге", рекао је Милановић.

У једном тренутку Милановић је за Србију употребио термин "шака јада".

"Нажалост, шака јада која већ 150 година не зна би ли ишла у Македонију, Војводину, Босну, Хрватску, Бугарску. Нема их десет милиона ј...те, а желе бити господари Балкана. Па нема вас довољно. То је мали народ", рекао је Милановић.

Милановић каже бранитељима и да је видео да желе да доведу Вучића за сто и поручио да је то понижење.

Уместо да, како каже, позивају Вучића, предложио им је да то заврше тако што ће уговорити састанак на који ће Србија послати свог министра, а Хрватска свог.

"Они ће се наћи и имају избор. У противном, ми ћемо их блокирати", рекао је Милановић и додао да Хрватска од Србије не тражи ни територије ни границе.

"Ми (Хрватска) смо у пуно бољем положају. Они (Срби) су изгубили рат, ми нисмо осуђени у Хагу, ми смо желели да постигнемо билатерални споразум... чекали смо их", напомиње Милановић.

Истиче да Хрватска не жели да "малтретира" Србију, већ само тражи да Београд укине тај закон који Србију ставља у позицију "малог Хага" или ће у противном, каже, Хрватска штитити своје националне интересе.

Већи део свог обраћања Милановић је у посебно ироничном тону говорио о српском руководству, најчешће помињући премијера Вучића у негативном контексту.

"Вучић и Николић су типови који су арлаукали око Загреба", каже Милановић и додаје да се српска власт понаша бахато и да је реч о "београдској чаршији".

"И ако буде потребно, не само да ћемо им блокирати преговоре, него ћемо донети закон по којем ћемо прогањати њихове починитеље по Косову...", истиче Милановић.

Милановић је рекао да је бранитеље позвао на састанак да би видели шта заједно могу да учине о две ствари – Србији и БиХ.

Лидер Народне коалиције на предстојећим ванредним парламентарним изборима и кандидат за премијера Хрватске, рекао је да би према Србији ишао и радикално ако треба јер њему, како тврди, Ангела Меркел и Европска народна странка не говоре шта сме, а шта не сме да ради.

Са Србије је накратко прешао на БиХ, рекавши да је да су оптужнице из БиХ још већи проблем од оних из Београда.

Поменуо је затварање границе према Србији, што је наредио у јеку прошлогодишње избегличке кризе и поручио да би то опет учинио.

Милановић се још једном пред ветеранима похвалио да је његов деда био усташа. Његов отац се, каже, оженио девојком чија су два брата погинула као усташе.

Упитан какав је његов став о покличу "За дом спремни", Милановић је рекао да је он забрањен, али да се њему "фућка" шта ко о томе мисли.

Не може, истиче Милановић, он никога натерати да мисли на исти начин као он.

Број коментара 99

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво