Бутмир у "нокдауну"

Разговори представника политичких странака БиХ са званичницима Европске уније и САД прекинути без конкретних резултата. Билт и Стајнберг не одустају.

Разговори представника седам политичких партија Босне и Херцеговине са званичницима Европске уније и Сједињених Америчких Држава о уставним реформама заршени су у сарајевском насељу Бутмир без конкретних резултата.

У ексклузивном интервјуу за Радио-телевизију Србије, премијер Републике Српске Милорад Додик рекао је да је очигледно да је неко охрабрио високе представнике и функционере Америке и Европе да дође до оваквог састанка са уверењем у могућност помака, али је након састанка јасно да је то немогуће.

Додик сматра да су службеници америчке администрације и Европе и службеници са терена као предлог понудили оно што су муслимани и бошњаци годинама тражили.

"Драматизујући ситацију беспотребно, када БиХ има институције које непрекидно функционишу, одједном се направила атмосфера "дана Д" који би требало да поравна све и да реши, јер је јасно да се ангажман међународне заједнице не може више задржати у Босни и Херцеговини, мора да престане и мора да добије неки нови облик", објаснио је премијер РС.

Додик је истакао да српска страна не прихвата понуђено решење јер је антидејтонско, неприхватљиво, уперено против Републике Српске, њених капацитета и будућности.

"Странци се залажу за неку фер политику, а ниједан фер предлог нисмо добили за 15 година. Све време се ради на томе да се избрише Република Српска и да се све пренесе на ниво БиХ", тврди Додик.

Он преговоре у Бутмиру види као тренутак и прилику да се каже "НЕ" дугогодишњем некоректном понашању међународне заједнице.

Тихић једини "за"

Шансе да ће политички лидери БиХ постићи било какав договор о низу спорних питања, како се чини, биле су незнатне. Представници сва три народа, Бошњака, Срба и Хрвата, у уторак су одбацили предлог ЕУ и САД, оценивши тај документ као  неприхватљив.

На промене какве су замислили Брисел и Вашингтон једини је, донекле, пристао први човек Странке демократске акције Сулејман Тихић.

"СДА је учинила све да се постигне споразум, али нажалост други то нису хтјели и имамо потпуни неуспјех бутмирских разговора", рекао је Сулејман Тихић.

Због њихових политика искључивости, како минималистичких тако и максималистичких, немамо споразум, додао је Тихић.

Харис Силајџић, председник Странке за БиХ рекао је да се у другој рунди није догодило ништа ново и да није понуђен никакав нови папир, али да ће процес са уставним реформама бити настављен, преносе медији у БиХ.

Са друге стране, председник Хрватске демократске заједнице, Драган Човић задовољан је током преговора и сигуран да ће се до 18. новембра постићи решење. Он сматра да би федерација постала функционална држава уколико би се усвојило уставно уређење које је понуђено у Пруду, са четири територијалне јединице.

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да му је јуче у Београду руски председник Дмитриј Медведев потврдио да је Русија гарант Дејтонског споразума.

Билт не одустаје

Шеф шведске дипломатије Карл Билт је рекао да политичари у БиХ схватају да су ови разговори само почетак за постизање већих договора и да се "процес започет у Бутмиру наставља".

Билт и заменик државног секретара САД Џејмс Стајнберг, истичу да су босанско-херцеговачки политичари разумели да имају заједнички циљ и да морају постићи договор, наводећи да су ово само почеци.

"Највећи резултат досадашњих састанака је да су представници свих странка признали да имају заједнички циљ, Европску унију, и исказали преданост и приврженост странака да иду ка НАТО", рекао је Стајнберг на заједничкој конференцији за новинаре с Билтом.

"БиХ не може добити бесплатну карту за Европу", нагласио је Билт и додао да БиХ мора испунити све услове ако жели да се придружи европској породици.

"Уколико се не испуне услови за прикључивање евро-атлантским интеграцијама, БиХ ће заостати за земљама у региону. Међународна заједница није крива што БиХ није добила либерализован визни режим, него политичари који су морали да испуне услове", рекао је Билт.

Стајнберг и Билт су најавили могућност да поново дођу у БиХ 18. новембра, када ће бити седница Савета за спровођење мира.

До тада ће се наставити преговори политичких лидера БиХ са међународним експертима. Они су најавили да ће заједнички тим стручњака ЕУ и САД идуће седмице поново доћи у БиХ, ради настављања разговора с лидерима политичких странака.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво