Најмање 21 жртва у невремену у Скопљу, у понедељак Дан жалости

Двадесет једна особа је погинула а шесторо се води као нестало у невремену и поплавама које су у суботу увече погодиле Македонију, пре свега Скопље и околину. Македонски медији јављају да је повређено стотину људи. Из полиције наводе да су жртве из североисточног дела Скопља које је највише погођено. Више од 1.000 људи је евакуисано. У понедељак Дан жалости у Македонији.

У МУП-у страхују да ће број жртава да се повећа, рекла је начелница Сектора Министарства унутрашњих послова за односе са јавношћу Наталија Спирова Кодрић за агенцију Бета. Према подацима МУП-а, 22 особе су примљене у болнице због повреда. 

Идентификовано је и предато породицама 20 тела, а једна особа још није идентификована. МИА наводи да је већина погинулих из села Синђелић, Стајковци, Смилковци и Црешево.

Македонска полиција и војска у поплављеним областима траже преживеле и евентуалне нове жртве.

"Ово је катастрофа, овако нешто никада нисмо доживели", рекао је градоначелник Скопља Коче Трајановски, додајући да су јаке олује погодиле и северозападни град Тетово и притом изазвале штету на објектима, али не и жртве.

Град Скопље је одлучио да породицама исплати помоћ од по 3.000 евра за сваког страдалог у великом невремену. 

На ванредној седници градске скупштине градоначелник Коце Трајановски је оценио да је невреме у суботу увече "било као водена бомба која је бачена на Скопље". Истакао је да је у року од само 20 минута пала огромна количина кише.

У Скопљу је формиран Кризни штаб, а екипа ће проценити штету на терену.

"Јако невреме са обилном кишом направило је несагледиву штету, имамо и жртве", рекао је Никола Тодоров, заменик премијера и шеф кризног штаба.

Градоначелник Скопља истиче да се наставља координација са државним органима и са свим министарствима, што подразумева евакуацију где је то потребно, санирање штете, испумпавање воде из подрума и просторија у приземљима, а касније и рашчишћавање терена.

Сада је важно, истиче, да се оспособе главне саобраћајнице, а механизација је на терену.

Олујно невреме које је у суботу увече погодило Скопље, трајало је више од пет сати и нанело велику штету. У току ноћи пала су 93 литра кише на квадратни метар, а у прва два сата невремена регистровано је више од 800 громова.

Већи део главног града Македоније је био поплављен, вода је ушла у подруме стамбених зграда, поплавила Клинички центар, кидала дрвеће...

Најтеже је било у приградским насељима, где је вода достигла ниво од чак метар и по.

Ројтерс јавља да су аутомобили на путевима остали заглављени под водом и да је неке од њих вода однела и неколико стотина метара даље у оближња поља, а да је кружни пут око Скопља тешко оштећен поплавама, док су нека предграђа нарочито погођена.

Неке области су остале без струје, а стотине кућа и возила је уништено.

"У питању је један феномен који је изазавао ову катастрофу. Ја сам, да вам кажем, много потресен. При брзини ветра од 70 километара на час, једна нестабилна атмосферска маса је стала, буквално у месту, и испустила велику водену бомбу на тој територији. На једном месту смо измерили 95 литара воде на квадратном метру, а у Петровецу је било само пет литара", објашњава директор Хидрометеоролошког завода Оливер Ромевски.

Током поподнева у Скопљу је поново почела да пада киша али је, према наводима из Хидрометеоролошког завода, слабијег интензитета него у суботу.

Власти су позвале људе да остану код куће и да пију само флаширану воду.

Председник Македоније и врховни командант оружаних снага те земље Ђорђе Иванов обишао је поплављена подручја.

Због стања у Македонији забринути су и  грађани Србије који планирају да крену на пут. Велики број возача данас је информације потражио од Ауто-мото савеза Србије.

"Ми смо константно у контакти са колегама из Ауто-мото савеза Македоније и оно што можемо да потврдимо је свакако да је ауто-пут који је иде од границе кроз Македонију до Грчке проходан. А за остале путеве немамо информацију", каже Невена Дамјановић из АМСС.

Препорука је да се пре поласка возачи информишу о тренутном стању на путевима кроз Македонију, а како би добили најпрецизније информације то је најбоље да ураде позивом Ауто мото савеза Македоније.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво