Споменик усташком терористи Барешићу код Пакоштана

Једном од убица југословенског амбасадора Владимира Роловића подигнут је споменик крај Пакоштана.

Према најави хрватских медија споменик ће сутра свечано бити отворен у Драгама (између Шибеника и Задра) у Хрватској, родном месту Мира Барешића. 

На плакату који је штампан на хрватском, енглеском, и немачком језику, грађани се позивају на отварања споменика поводом 25. годишњице погибије Барешића, терористе који је био један од учесника атентата на југословенског амбасадора у Стокхолму 7. априла 1971. године.

Како је најављено, на скупу ће наступити бројни хрватски певачи, међу којима и Душко Локин и Марко Перковић Томпсон.

Миро Барешић и његов пријатељ Анђелко Брајковић ушли су у југословенску амбасаду у Стокхолму и тражили информације о визама, како не би привукли пажњу. 

Када су видели амбасадора Роловића у близини извукли су оружје, након чега је Барешић погодио амбасадора у лице. Натерали су га да уђе у његову канцеларију где га је Барешић погодио и други пут. Везали су амбасадора за столицу.

За то време се испред амбасаде окупило много људи, медији, полиција, хитна помоћ.

Када је Барешић видео да је дошла полиција, схватио да ће изворни план, да се амбасадор узме за таоца, пропасти. Приликом упада полиције у зграду амбасаде, други атентатор Брајковић је узео пиштољ, ставио га у уста Роловићу и пуцао му у главу.

Након тога су се Барешић и Брајковић предали без отпора узвикујући: "Независна држава Хрватска" и "Живео Анте Павелић".

Амбасадор Роловић (рођен 1916. у Брчели код Бара) је умро осам дана касније од последица рањавања. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. 

Суд у Шведској осудио је Барешића и Брајковића на доживотну робију. Влада Улофа Палмеа је 10. октобра 1985. године "због доброг владања" преиначила доживотни затвор усташком терористи Барешићу у осамнаест година робије.

После сецесије Хрватске и распада Југославије, Барешић се из Јужне Америке - у којој је боравио после издржавања казне у Шведској - вратио у Хрватску и приступио Туђмановом Збору народне гарде.

Погинуо је 31. јула 1991. године код Бенковца.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво