Путин у Словенији

Председник Русије Владимир Путин допутовао је у Љубљану и одмах кренуо ка Руској капелици на алпском превоју Вршич где је, заједно са председником Словеније Борутом Пахором, присуствовао церемонији поводом обележавања стогодишњице изградње Руске капелице на том превоју. Путин и Пахор су полагањем венаца открили споменик руским и совјетским војницима који су страдали у Словенији у оба светска рата. Како пише "Спутњик", Путин ће Словенији понудити сарадњу у нафтној индустрији.

Руски председник Владимир Путин поручио је да се Русија и Словенија слажу да је ревизија историје недопустива и да ће удружити напоре у циљу јачања безбедности у Европи и свету.

Путин је захвалио словеначким властима, члановима Друштва словеначко-руског пријатељства, јавних организација и свим Словенцима на очувању заједничке историје и сећања на руске држављане чија је судбина везана за трагичне догађаје на словеначкој територији, преноси Тас.

"Хвала на искреном стремљењу и напорима у циљу учвршћивања темеља европског јединства, на којима би будућност Европе требало да буде изграђена", истакао је руски председник.

Путин, који данас борави у једнодневној посети Словенији, учествовао је на церемонији поводом обележавања стогодишњице изградње Руске капелице, коју је назвао "симболом руско-словеначког пријатељства и заједничког стремљена ка миру и просперитету".

Словеначки председник Борут Пахор истакао је да је ова церемонија окупила оне којима је стало до мира, преноси СТА.

"Ми верујемо да су рат и мир увек предмет политичке одлуке. Одбацујемо идеју да је рат неизбежан. Прихватамо одговорност за мирно решавање свих спорова. Желимо трајни мир", поручио је Пахор.

Пахор je поручио да борба против савременог тероризма захтева да се превазиђу неслагања и да се уједине снаге читавог слободољубивог света.

"Безумни терористички напади у Француској, Немачкој, Русији и другим земљама изазивају узнемиреност, а проблем савременог тероризма је у његовој немилосредности, бесмислености и бесциљности. То насиље нема политички програм о којем би се могло преговарати или договарати се мирним путем. Без обзира на то нећемо се предати", рекао је Пахор.

Успоставити дијалог није лако, ипак циљ има животни значај, додао је Пахор.

"Дужни смо да тражимо у нађемо начин за успостављање трајног мира и безбедности", закључио је Пахор.

Церемонији су присуствовали високи словеначки званичници, међу којима чланови Кабинета на челу са премијером Миром Цераром, председник парламента Милан Брглез, председник Националног савета Мирја Брвар, али и бивши званичници укључујући некадашње председнике Милана Кучана и Данила Тирка и бившу премијерку Аленку Братушек.

Бивши председник Словеније Милан Кучан је изјавио да од посете очекује још боље односе између две државе.

Кучан је изјавио да се Русија оправдано осећа угроженом због постављања оружја НАТО-а на њене границе.

Са аеродрома "Брник", где је Путинов авион стигао са једносатним закашњењем, председник је ка Вршићу отишао у колони аутомобила у пратњи својих министара, међу којима је и министар за комуникације Николај Никифоров.

За данас су планирани и разговори Путина са словеначим државним врхом, током којих ће, како је руски председник данас најавио, бити речи о "новим обећавајућим пројектима у циљу унапређења целокупних односа између две земље", а потом су предвиђене и изјаве за медије.

Очекује се да током разговора посебна пажња буде посвећена сарадњи у трговинско-економској сфери, као и размени мишљења о актуелним међународним и регионалним проблемима.

Ово је, иначе, трећа посета Путина Словенији, са којом Русија има и одличну сарадњу на плану економије.

Упркос европским санкцијама, Словенија није прекидала сарадњу са Русима, а у плану су многи пројекти који ће тек бити реализовани, наводе агенције.

Путин, који је у незваничну посету дошао поводом стоте годишњице Руске капелице на Вршичу, данас је на љубљанском гробљу Жале открио споменик руским жртвама у Првом и Другом светском рату.

Путин и Пахор су полагањем венаца званично открили споменик руским и совјетским војницима који су страдали у Словенији у оба светска рата, а који је описан као први те врсте изван Русије, преноси словеначка агенција СТА.

Венце на споменик положили су и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић и представник руске заједнице у Словенији.

Монумент се састоји од осам белих мермерних стубова који су полукружно распоређени, а имена 3.000 војника убијених на словеначкој територији су урезана у мермеру, преноси СТА.

Иницијативу за постављање споменика покренули су Путин и Пахор 2011. године када су се срели као премијери.

Након инаугурације споменика, двојица лидера су се упутила на Брдо код Крања, где ће разговарати у четири ока, након чега ће уследити радна вечера на којој ће присуствовати и највиши словеначки званичници, наводи СТА.

На Вршичу је одржана и православна молитва, коју је предводио представник Московске патријаршије, митрополит Хиларион.

Руску капелицу на прелазу Вршич, највишем у Словенији (1.611 метара) изградили су 1916. године руски ратни заробљеници у Првом светском рату, у знак сећања на своје другове које је марта те године, однела снежна лавина док су градили пут преко Вршича.

Од јануара 1993. Друштво Словенија-Русија, Општина Крањска Гора и Амбасада Руске Федерације у Словенији сваке последње недеље у јулу, на дан Светог Владимира, организују свечаност код Руске капелице где дође и велики број грађана Словеније.

Како пише Спутњик, Путин ће Словенији понудити сарадњу у нафтној индустрији.

Разговараће се о проширивању мреже гасовода у Словенији и укључивање руских компанија нафтне и гасне индустрије у малопродајну мрежу промета.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара