Пуповац: Дивљање, распуштеност и неконтролисани односи у Хрватској

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац рекао је за РТС да се нада да ће ове године обележавање "Олује" бити другачије него прошле, са више обзира за последице војне и полицијске акције.

Милорад Пуповац је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се нада да ће у будућности између Хрвата и Срба бити више порука мира, а мање порука које ће поново узнемиравати и распиривати ратну реторику.

Срб, па Глина, Степинац, па Главаш. Како се одлуке судских власти и ћутање и тиме, како сте рекли, одобравање усташтва, одражава на живот српске мањине у Хрватској?

У Глини је било боље него што је било раније, али је било нерпистојног тапшања на одређеним местима и трубљења аутомобилима, али у поређењу са оним шо је било у Србу, није вредно помена. Када држава ћути, када медији дају томе простора кога не би смели, када поруке које окупљени антифашиста падну у сену од буке и мржње оних који су се окуплили, то изазива зебњу, страх и забринутост за будућност. Ми очекујемо да ће полиција и правосуђе из овога повући лекције.

Како Срби доживаљвају укидање пресуде Б. Главашу и шта очекујете од поновног суђења?

Са великом забринутошћу гледамо како ће се све одвијати, јер и ово је било са тешком муком обављено, а након овога бојим се да ће бити још теже. Проблем је што за страдање Срба у Хрватској, током рата деведесетих, веома тешко и готово немогући процеси се воде у Хрватској и често завршавају онако како је овај завршио.

Рекли сте да додатно неспокојство међу Србе уноси предстојеће обележавање годишњице "Олује". Какав ће тон 5. августу дати изборна кампања?

После затишја, након пада Владе и распуштања Сабора, имамо неку врсту дивљања и распуштености и неконтролинаних политичких односа, који нису само последица изборне кампање, него и чињенице да институције не налазе прави начин како да се носе са тим и какву поруку да пошаљу јавности. Надамо се да ће ове године бити другачије него прошле и да ће се обавити на начин са више обзира за последице војне и полицијске акције, за страдање и прогон Срба, да ће бити више порука мира, а мање порука које ће поново узнемиравати и распиривати ратну реторику.

Који је домет петиције за извињење породицама жртава "Олује" коју је покренула Иницијатива младих за људска права у Хрватској?

Велики немачки филозоф Фридрих Ниче је рекао да мисли које долазе на стакленим ногама мењају свет. Тако исто можемо рећи и за ову иницијативу младих која долази на стакленим ногама, као што је била и нихова иницијатива пре неколико година, да се постави плоча програним Србима из Книна и северне Далмације, али то нема алтернативу - да се погледамо узајамно и да свако узме свој део одговорности.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 30. јул 2016, 12:26) - Molos [нерегистровани]

EU

Da li je to pravda koja nas ceka u EU, ako je tako da se mi okrenemo na vreme.
Misleci o onome sto se dogodilo u Srbu pe nekoliko dana ne mogu da ne sumnjam u iskrene namere EU.
Pa nisu se tamo sukobili navijaci Hajduka i Dinama pa kao policija treba da ih razdvaja.
Tamo su USTASE PROTESTVOVALE PROTIV simpatizera NOB.
Sta tu ima da se razdvaja? Zar one koji podrzavaju fisizam nije trebalo pendrecima sto rasterati sto pohapsiti!?