Пуповац: Дивљање, распуштеност и неконтролисани односи у Хрватској

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац рекао је за РТС да се нада да ће ове године обележавање "Олује" бити другачије него прошле, са више обзира за последице војне и полицијске акције.

Милорад Пуповац је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се нада да ће у будућности између Хрвата и Срба бити више порука мира, а мање порука које ће поново узнемиравати и распиривати ратну реторику.

Срб, па Глина, Степинац, па Главаш. Како се одлуке судских власти и ћутање и тиме, како сте рекли, одобравање усташтва, одражава на живот српске мањине у Хрватској?

У Глини је било боље него што је било раније, али је било нерпистојног тапшања на одређеним местима и трубљења аутомобилима, али у поређењу са оним шо је било у Србу, није вредно помена. Када држава ћути, када медији дају томе простора кога не би смели, када поруке које окупљени антифашиста падну у сену од буке и мржње оних који су се окуплили, то изазива зебњу, страх и забринутост за будућност. Ми очекујемо да ће полиција и правосуђе из овога повући лекције.

Како Срби доживаљвају укидање пресуде Б. Главашу и шта очекујете од поновног суђења?

Са великом забринутошћу гледамо како ће се све одвијати, јер и ово је било са тешком муком обављено, а након овога бојим се да ће бити још теже. Проблем је што за страдање Срба у Хрватској, током рата деведесетих, веома тешко и готово немогући процеси се воде у Хрватској и често завршавају онако како је овај завршио.

Рекли сте да додатно неспокојство међу Србе уноси предстојеће обележавање годишњице "Олује". Какав ће тон 5. августу дати изборна кампања?

После затишја, након пада Владе и распуштања Сабора, имамо неку врсту дивљања и распуштености и неконтролинаних политичких односа, који нису само последица изборне кампање, него и чињенице да институције не налазе прави начин како да се носе са тим и какву поруку да пошаљу јавности. Надамо се да ће ове године бити другачије него прошле и да ће се обавити на начин са више обзира за последице војне и полицијске акције, за страдање и прогон Срба, да ће бити више порука мира, а мање порука које ће поново узнемиравати и распиривати ратну реторику.

Који је домет петиције за извињење породицама жртава "Олује" коју је покренула Иницијатива младих за људска права у Хрватској?

Велики немачки филозоф Фридрих Ниче је рекао да мисли које долазе на стакленим ногама мењају свет. Тако исто можемо рећи и за ову иницијативу младих која долази на стакленим ногама, као што је била и нихова иницијатива пре неколико година, да се постави плоча програним Србима из Книна и северне Далмације, али то нема алтернативу - да се погледамо узајамно и да свако узме свој део одговорности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво