Комеморација у Глини, 75 година од усташких злочина

На 75. годишицу усташких злочина који су почињени у цркви Рођења пресвете Богородице у Глини, Српско народно веће и Антифаšистичка лига Републике Хрватске одали су пијетет Србима из Глине и села некадашњег котара Вргинмост.

Комеморативни скуп одрžан је на месту некадашње православне цркве у којој су усташе од 24. јула до 8. августа 1941. убиле око хиљаду мушараца из тога краја. Тамо је 1969. изграђен Спомен дом у којем је била изложена архивска грађа о почињеним злочинима.

Ову установу власти су непосредно након "Олује" преименовале у Хрватски дом, а то име и данас носи.

Исте године уништено је и спомен-обележје на којем су се налазила имена 1.564 жртве из Глине и околине које, упркос дугогодишњем залагању активиста, још увек није обновљено, саопштило је Српско народно веће.

"Као што с пијететом поштујемо оне који су невино пострадали у страšном злочину почињеном на овом месту, исто тако смо дужни да поштујемо и све друге жртве, без обзира ком народу припадају. Поштујемо и молимо се за жртве српског народа, али са истом скрушеноšћу једнако поштујемо и сваку жртву која је невино пострадала било да је из хрватског, муслиманског, ромског или јеврејског народа", казао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

"Све те жртве јесу светитељи Божји и жртве свих нас. Није теšко сећати се својих жртава, али велика је ствар сећати се туђих. Није тешко видети слабост или грех код другог човека, али није лако видети то исто у себи. Зато на оваква места долазимо да бисмо завирили у своје срце и из њега истргнули сваки корен нетрпељивости, мржње, искључивости и било какав траг и помисао на освету, јер све су то особине које не припадају ономе што се назива иконом Боžжјом и ономе који претендује да носи достојанство човека. На ово и сва слична места треба да одлазимо, да се молимо Богу и да нам осим помена то буде и опомена да се никада не понови нешто слично", казао је митрополит загребачко-љубљански након што је с епископом горњо-карловачким Герасимом предводио парастос, наводи се у саопштењу.

Окупљенима се обратио и Милорад Пуповац, председник СНВ-а.

"Срби су нанели бол и страдање Хрватима, а Хрвати Србима. Ми не бисмо били ни људи ни хриšћани када са овога места не бисмо размишљали само о једном, а то је како да се растеретимо страшног историјског терета и да у нашим односима почнемо видети више од зла које смо једни другима нанели. Ако нисмо у стању рећи не оним идеологијама које су довеле до овога страдања, онда нисмо спремни за истинско измирење. Исто тако, ако нисмо спремни признати да смо нанели страдање једни другима, нећемо створити истински однос сећања ни на овом ни на било којем другом месту", рекао је Пуповац.

Позвао је на минут ћутања за све који су у Глини убијени 1941. али и све оне који су претходном рату страдали са хрватске и српске стране. 

Као и ранијих година, скуп је покушало да омете десетак појединаца који су се окупили насупрот места на којем је одрžана комеморација.

Запљескали су након што је са скупа упозорено да је Спомен дому 1995. промењено име, саопштио је СНВ.

Како је подсетио Пуповац, Славко Голдштајн је 2011. упутио писмо тадашњој премијерки Јадранки Косор предлажући да се овој локацији врати њено изворно име и да се на другој, прикладној локацији изгради Хрватски дом.

"Дрžжава је тако требало да допринесе измирењу. Међутим, до данас га нису послушали. Али, понављаћемо док нас не послушају, не зато што нам је стало до слова, него нам је стало до тога да имамо чиста срца", закључио је Пуповац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво