СДФ и ДСС: Дан устанка у Србу искоришћен у дневнополитичке сврхе

Након што је Српски демократски форум оценио да је српска и шира локална заједница, у јучерашњим догађањима у Србу, поводом обележавања Дана устанка народа Лике, искоришћена у јефтине дневнополитичке сврхе, данас се огласио и Демократски савез Срба поруком да је неприхватљиво да се тежак положај српске заједнице користи зарад интереса појединаца.

У саопштењу ДСС-а, преноси Хина, наводи се да грађани притом трпе тиранију маргиналних десних група.

Наводи се да су мештани Срба 27. јула били изложени непотребном притиску, а да су појединци то искористили за личну промоцију и да се тих мештана неће сетити до наредног 27. јула.

Срби и Хрвати антифашисти обележили су у среду Дан устанка народа Лике који је протекао у сенци инцидената, провокација, увреда и усташких поклича "За дом спремни" од присталица Аутохоне Хрватске странке права.

Председник ДСС-а Јовица Радмановић је у писаној изјави достављеној медијима позвао да се престане са таквом праксом која је присутна година.

"Омаловажавање времена и борбе који су нам пружили данашњу слободу је сраман чин, као што је и злоупотреба антифашизма у Хрватској ради личних интереса такође сраман чин", поручио је Радмановић.

Председник Управног одбора СДФ-а Вељко Џакула поручио је јуче да се људи који организују догађаје, попут овог у Србу, морају запитати како би се осећали да неко испред њиховог прозора чини нешто што ствара напетост између њих и њихових суседа.

"Нека се запитају и како би се осећали да процес помирења свакодневно живе, а онда им га неко узурпира на један дан и сасвим угрози његову динамику", наводе из СДФ-а.

Наглашавају и да 20 година од Домовинског рата још увек нису решена нека од основних хуманитарних и социјалних статусних питања пред српском заједницом.

"Истовремено, у лагодном окружењу загребачких канцеларија и буџетским новцем изнајмљених хотелских сала воде се састанци и разговори о помирењу", додају и позивају институције, али и актере цивилног друштва у Хрватској да уложе озбиљније напоре у стварни процес помирења и решавање статусних питања, уместо да, како наводе, скупљају политичке бодове по цену туђе сигурности и стабилности, пренела је Хина.

број коментара 0 Пошаљи коментар