Ковач: Нота Србије јефтин напад који подсећа на Милошевића

Позивамо власти у Србији да се у јавном обраћању користе рационалним, разумним речником, поручио је шеф хрватске дипломатије Миро Ковач.

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач рекао је да протестна нота Србије због поништавања пресуде кардиналу Алојзију Степинцу, која је уручена хрватском амбасадору у Београду, представља јефтин напад и покушај дестабилизације Хрватске "у осетљивом тренутку, након распуштања Сабора и пре прославе 'Олује'".

"Рецепт из 1990. година, подсећа на времена Слободана Милошевића и велику српску агресију. Позивамо власти у Србији да се у јавном обраћању, када комуницирају са својом јавношћу и са суседним државама, користе рационалним, разумним речником", рекао је Ковач, преноси Н1.

Тврди да су у ноти изречене измишљотине и лажни цитати који се тичу кардинала Степинца и да је то неприхватљиво.

"Знамо да је код нас Степинац био мученик, ми такав речник одбацујемо. Желимо са Србијом да градимо нормалне добросуседске односе, овакав начин не доприноси томе", рекао је Ковач.

Србија, према његовом мишљењу, сада има шансу да се промени и да крене ка ЕУ.

"Ми смо у Хрватској много тога променили и Србија има ту шансу", навео је Ковач, који каже да Србија треба да престане са таквим "неукусним јефтиним нападима који подсећају на Слободана Милошевића".

Ковач, који је данас председавао првом састанку Комисије хрватске владе за праћење спровођења прелазних мерила у преговарачким поглављима 23 и 24 о приступању Србије ЕУ, рекао је да ће ти састанци бити редовни и да ће се "послу приступити рационално и ефикасно".

Ковач и Шпрље: Хрватска није базирана на НДХ

Ковач и министар правде Анте Шпрље осудили су проусташке изгреде у Србу и поручили да Хрватска није заснована на идеологији комунизма, фашизма и нацизма.

Обележавање годишњице антифашистичког устанка у Србу, у организацији СНВ-а и САБА, протекло је у сенци низа инцидената, претњи и провокација припадника проусташке Аутохтоне – Хрватске странке права и њихових присталица.

"Хрватска је земља која има Устав у којем јасно стоји да Хрватска није земља заснована на идеологији комунизма, фашизма и нацизма. Ми смо земља која је изборила своју слободу и која је свој први демократски устав усвојила за Божић и вредности тамо уписане су познате – владавина права, слобода, поштовање права мањина, жена... То су вредности на којима је Хрватска заснована", рекао је Ковач.

Што се тиче односа према фашизму, Хрватска има празник који се зове Дан антифашистичке борбе, рекао је Ковач и додао да не жели да улази у политизацију данашњег датума.

Фашистичке повике и симболе осудио је и Шпрље, преноси Н1.

"Хрватска није базирана на НДХ, нисмо следбеници НДХ нити смо је као држава прихватили у смислу правне историје. Хрватска је основана на вредностима 'домовинског рата'", где смо се борили против националистичких, комунистичких и фашистичких идеологија. На тим темељима ћемо се и даље развијати", рекао је министар правде.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи