Срби у Министарству одбране БиХ игнорисали став РС о Сребреници?

Српски представници у Министарству одбране БиХ сагласили се да се страдање Бошњака у Сребреници назове геноцидом, тврди Радио-телевизија Републике Српске. "Подаништво је постало пракса, што се показало и спорним документом", оценио Милорад Додик. Заменик министра одбране БиХ Борис Јеринић каже за РТС да није потписао нити је дао сагласност да се потпише поменути документ.

Реч је о одлуци Министарства одбране БиХ од 8. јуна, на основу које су припадници Оружаних снага БиХ били ангажовани на комеморацији у Сребреници.

Наредбу о ангажовању људства и ресурса потписао је, наводи РТРС, српски генерал Драган Вуковић по одобрењу Министарства одбране у којем је заменик министра Борис Јеринић из СДС-а.

Председавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да је Министарство одбране једини ресор који има два заменика, што значи да њиме руководе сва три народа.

"Министар не би смео да потпише ниједан документ, а да пре тога не буде дата сагласност два заменика", рекла је Мајкићева.

Потпредседник СДС-а Огњен Тадић рекао је да Министарством одбране БиХ руководи Марина Пендеш из ХДЗ-а и да је то питање за странку из које она долази. Јеринић се, наводи се, није изјаснио о том питању.

На документу у који је РТС имао увид (који није идентичан оном који је РТРС приказао, а односи се на исти догађај - прим. ред.) стоји потпис министарке одбране Марине Пендеш, из редова ХДЗ-а, без додатних потписа иједног заменика. 

Додик: Подаништво је постало пракса

Председник Републике Српске Милорад Додик у изјави за РТРС оштро је осудио понашање српских представника у Министарству одбране БиХ.

Упозоривши да су српски представници у власти у Сарајеву одустали од базичних ставова Републике Српске, Додик је оценио да је "подаништво" постала пракса, што су показали и доказали и на спорном документу Министарства одбране.

"Реч 'геноцид' је чисто политички захтев Бошњака, који желе да с тим уђу у процесе даље дисквалификације Републике Српске. Ако неко од Срба то учини, онда је он на том фону, без обзира на то да ли је то потписано случајно или намерно. Случајно, овде не постоји, јер се случајно не могу дешавати озбиљне ствари. То је за сваку осуду", рекао је Додик.

Додик је захвалио министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку што је, како каже, имао довољно храбрости да обустави ангажовање службеника Министарства иностраних послова на обележавању годишњице страдања Бошњака у Сребреници, за разлику од српских представника у Министарству одбране БиХ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво