Министарство бранитеља: Немамо информације о оптужницама из Србије

Министарство бранитеља саопштило је да ове године нису добили никакве информације о могућим оптуžжницама, односно поступању Србије према хрватским држžављанима против којих се води истрага на основу закона којем се Србија прогласила надлежžном за вођење поступака за ратне злочине на територији бивšше СФРЈ.

Како је пренела Хина, из Министарства правосуђа наводе да се информације о поступању Србије према хрватским држžављанима односе на време из 2011, о чему у Министарству бранитеља нема званичних докумената.

Министарство бранитеља саопштило је да је од надлеžжних институција Хрватске затраžжило потпуне информације о могућем поступању против хрватских бранитеља и да ће кроз међуресорну сарадњу истрајати на предузимању свих потребних радњи и активности у складу са законом, а у циљу зашšтите интегритета и достојанства хрватских бранитеља и вредности Домовинског рата.

Хрватски министар правосуђа Анте Шпрље тврди да се за 43 хрватска држављана у Србији води истрага на основу закона о универзалној надлежности за вођење поступака за ратне злочине на територији бивше СФРЈ.

"Оно што знамо званично јесте да су на том списку 43 особе", рекао је у суботу Шпрље, одговарајући на питање новинара колико држављана Хрватске се налази на списку Србије, пренела је агенција Хина.

Хрватски "Вечерњи лист" је у петак подсетио да се у хрватској јавности већ годинама спомиње прича о постојању списка са 300 имена које Србија потражује, док из бранитељских удружења за тај лист наводе да им је од раније познато да постоји попис од 40-ак бранитеља за које се занима српско тужилаштво.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара