Ђукановић упозорава на "опасност од Русије на Балкану"

Црногорски премијер Мило Ђукановић позвао је Европску унију да се не бави предностима и манама проширења већ да примени енергичну стратегију према Русији, која се заједно са противницима Уније и НАТО "активно бори за утицај на Западном Балкану".

Руси имају своја "упоришта" чија је улога да се противе НАТО и ЕУ не само у Црној Гори "већ у свим земљама региона," рекао је Ђукановић у интервјуу порталу ЕУ Обзервер, током недавног самита у Варшави.

"Та мањина има веома честе контакте са Москвом. Јасно је да Русија подржава и обезбеђује логистику извесним политичким странкама, невладиним организацијама и медијима који покушавају да осујете пут Црне Горе у евроатлантске интеграције", додао је црногорски премијер.

Према његовој процени, 30 одсто људи у региону се противи западним интеграцијама. "Људи са најнижим примањима у региону у коме је просечни бруто национални доходак по становнику само 6.000 евра, не виде дугорочну добробит од проевропских економских реформи и плаше се "новине" политичких вредности ЕУ, истиче црногорски премијер.

Ђукановић такође тврди да ови људи "још негују извесну емотивну везаност за Русију из прошлости."

"Они желе да Црна Гора буде заглављена у раљама ретроградне прошлости. Плаше се свега што је ново јер немају довољно самопоуздања да се прилагоде променама," рекао је црногорски премијер, оценивши да их то "чини лаким пленом за руску пропаганду".

Ђукановић зато ЕУ позива да престане да се бави предностима и манама проширења и да примени енергичнију стратегију према Русији.

"Где год нема ЕУ или НАТО друге снаге ће попунити простор," сматра Ђукановић алудирајући не само на Русију већ и на радикални ислам, преноси ЕУ Обзервер.

По његовом мишљењу, ЕУ треба да помогне да се људи брже избаве из сиромаштва и да јасније покаже дипломатску подршку савезницима на Балкану, а Берлински процес, односно немачку иницијативу за редовне самите ЕУ и балканских лидера, види као део исправне "терапије" за бољке региона.

број коментара 39 Пошаљи коментар
(среда, 13. јул 2016, 03:12) - anonymous [нерегистровани]

dje se ti uvuce

pa junace sta si ti uspeo to nijedan junak jos nije uspeo !!! ti se bas duboko uvuce da si postao rekorder u sjajnoj istoriji ponosne i casne crne gore !! jesi muskarcina i imas obraza . ljubim ti djedovinu !!!

(среда, 13. јул 2016, 01:05) - anonymous [нерегистровани]

Baš su ih naterali!

Rusi odmah pohrlili u Tursku...
Ali Ne radi se o tome, već činjenica da Rusi decenijama nemaju problema sa Turskom iako je u NATO! Sta je bilo do septembra 2015!? Čak i "tok" su hteli!!!
CG neće imati problema sa Rusima, samo se "ložite" bezveze!

(уторак, 12. јул 2016, 23:45) - anonymous [нерегистровани]

Српска Ровца

@Jako jadni komentari mojih sunarodnjaka!

Није се никаква Русија помирила ни са каквом Турском! Не знам шта је писало у Побиједи, али је Русија натерала Турску да се повуче и да клекне и да се извини. Па ако је једна Турска којој Црна Гора није ни до чланака у ципели не може против Русије, а Мило ће, који не може ни до Италије у шопинг. А питајте се, сународњаче, зашто Мило већ деценију и више, од када је Роћан био амбасадор, не може у Русију ни приватно, ни службено. Питајте се, питајте. Ево, пронађите кад је Мило пошледњи пут позван у Москву. Отуда и Милово русофобство - неће Руси са таквима. 

(уторак, 12. јул 2016, 23:40) - anonymous [нерегистровани]

Izlizana nepostojeca fraza.

Mnogo smo mi mali da bi bili neutralni.

(уторак, 12. јул 2016, 23:19) - Micic [нерегистровани]

Interes

Da ti nemas ekonomski Milo interes pa tako govoris. Trebas ti platiti sto udjes u NATO. 

(уторак, 12. јул 2016, 23:00) - Dragan [нерегистровани]

rozacrvene Naocare !!

De majke ti skini te glupe NATO cvikere ovde se ne pise o Nacinu zivota vec o Pripadnosti jednom vojnom bloku.
Mislim da su ovde neki od komentatora pomesali loncice niko ne kaze da Srbija treba da zivi kao Rusija vec se samo laze da necemo u NATO a iz mnogo razloga sto zbog '99 i njihovog drzanja strane onima koji su nam oteli 15% Drzave a sada kao glume najbolje prijatelje. za razliku od njih od Rusije tacno znamo sta mozemo ocekivati a to je pravo na samostalnu politiku na scoj glas ono sto u NATOu sigurno necemo imati . okrenite se oko sebe gospodo Nato fanovi i pogledajte ko je glavni u NATOu pogledajte ko je vodio Ratove zadnjih 20 Godina i ko je koga vukao u te avanture ... nisu to bili Rusi vec USA kakva je to demokratija ako se natura nekome ko i ne zna sta je definicija te reci. kakav mir je doneo NATO na Balkan jer pravedan - nije- Ja sam misljenja da Srbija treba da ide svojim putem bez uskakanja u neku novu Avanturu tipa NATO cak mislim da i ovo sa EU ima da nam se olupa o Glavu ali hajde da budemo optimisti .... mislimo najbolje iako ce biti kukavno jadno !!!

(уторак, 12. јул 2016, 22:57) - anonymous [нерегистровани]

Stid

Stidi se koliko hoces i mozes, ali neutralnost je zakon. Neka rade ko sta hoce a mi da gledamo sebe

(уторак, 12. јул 2016, 22:35) - anonymous [нерегистровани]

Jako jadni komentari mojih sunarodnjaka!

Pa braćo Srbi, Rusija je obnovila odnose sa Turskom koja je decenijama u NATO, iako je ta zemlja oborila ruski avion!!!
Ovakvo "zapaljive" komentare ste i tada ostavljali pa se Rusija pomirila sa Turskom!
Kako znate da Rusi neće i sa budućom NATO članicom, CG, i pored svga (jer CG nije rušila ruske avione) imati dobre odnose!?
Opet će Srbi izvisiti i ostati zanemareni od strane Rusije!
CG je odlučna, mala zemlja, i takve se cene, pa i od Rusije, ne ulizivačka politika! Takve niko ne voli! Takvi smo mi! Moji sunarodnjaci, Srbi!

Vaš sunarodnjak koji se stidi sunarodnjaka i njihove kratkovidosti!

(уторак, 12. јул 2016, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

@Covek.

O pravednosti ne znam...da li je upste ima negde,ali sam u jedno siguran ,sva nam mladez i sve skolovano ode bas kod tih koji "izrabljivaju "ceo svet .Razmisli i u ime njih kazi da li gresim.

(уторак, 12. јул 2016, 22:11) - anonymous [нерегистровани]

Mudar

A velju mudra političara.