Ђукановић одликован Орденом албанске заставе

Црногорски премијер Мило Ђукановић одликован је високим одликовањем – Орденом националне заставе Албаније. Шеф албанског парламента Илир Мета поручио је у црногорском парламенту да односи Албаније и Србије напредују "задовољавајуће".

Црногорском премијеру орден је уручио председник скупштине Албаније Илир Мета, који борави у посети Подгорици.

"Почаствован сам и захвалан за признање. Добијена признања су посебно важна у животу једног човека. Рекао бих да су посебно важна признања која долазе од суседа, јер та признања су потврда да они који добијају признања пажљиво раде на развоју добросуседских односа и пријатељства међу народима", рекао је Ђукановић.

Две земље, тврди први човек црногорске владе, имају повода за понос.

"Помогли смо једни другима да сачувамо мир, стабилност", истакао је Ђукановић и додао да се билатерални односи двеју земаља и даље унапређују, пренели су црногорски медији.

Председник албанског парламента Илир Мета рекао је да Албанија "никада неће заборавити" помоћ Црне Горе за хиљаде Албанаца с Косова који су у пролеће 1999. примљени у Црној Гори.

Мета се обратио посланицима Скупштине Црне Горе на албанском језику, чиме је симболично отворена пракса да посланици који представљају етничке Албанце могу у црногорском парламенту говорити на свом језику.

Шеф албанског парламента је истакао да је Црна Гора "у срцу" Албаније и да су односи две земље пример добросуседства, не само у региону.

"Ми се осећамо блиским, не само географски него и захваљујући албанској мањини у Црној Гори која нас повезује", рекао је Мета.

Док је Мета говорио, посланици Нове српске демократије и Демократске народне партије развили су у скупштинској сали транспарент на коме је писало: "Ми те признали нисмо, Косово је део Србије".

Мета је у црногорском парламенту рекао да односи Албаније са Србијом "задовољавајуће" напредују.

Председник Скупштине Црне Горе Дарко Пајовић је после говора Мете рекао да ће "народи две земље између поштовања и хлеба увек изабрати ово прво".

"Наша је обавеза да радимо да обезбедимо свим људима који живе на просторима Црне Горе и Албаније поштовање и хлеб", рекао је Пајовић, додавши да је те речи чуо у Албанији, приликом своје недавне посете.

С председником парламента Албаније разговарали су највиши државни званичници Црне Горе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи