Мађарска, полиција и војни хеликоптери дочекују мигранте

Мађарска од поноћи примењује појачану и дубинску контролу границе према Србији. Мигранти који се затекну у зони од осам километара од границе враћају се иза заштитне ограде и упућују у транзитне зоне на мађарско-српској граници. Званична Мађарска то објашњава жељом да се смањи број кривичних поступака против илегалних миграната и да им се пружи могућност да легално стекну азил.

Полицијски и војни хеликоптери дочекују мигранте. Дронови, борбена возила, термовизијске камере, коњичке јединице, обучени пси, комплетан технички и људски потенцијал мађарске војске и полиције стављени су у службу одбране шенгенских граница, речено је на конференцији за медије у Сегедину поводом нових законских прописа за спречавање илегалних миграција.

"Од поноћи до 12 сати у Мађарску је покушало илегално да уђе 826 миграната. Полицајци и војници су 675 њих спречили да пређу заштитну ограду, док су 151 мигранта, у складу са новим мерама, вратили ван ограде. Мигранти су сарађивали и нису се бунили", навео је директор полиције Мађарске Карољ Пап.

Више од 6.000 мађарских полицајаца је ангажовано на чувању мађарско-српске границе, а војска је у протеклих неколико дана за 50 процената повећала број припадника који патролирају зеленом линијом.

"Највећи задатак мађарских војника је да уз полицајце обезбеђују гранични појас и да свим расположивим људским и техничким средствима спрече масовни улазак илегалних миграната на мађарску територију", рекао је начелник Генералштаба Војске Мађарске Тибор Бенке.

Главни саветник за националну безбедност мађарског премијера за РТС каже да је сарадња са полицијом Србије коректна и да је српска страна обавештена о новим мерама.

"Ово није протеривање миграната на територију Србије, ми их враћамо иза заштитне ограде, где је такође територија Мађарске. Тамо их упућујемо да у транзитним зонама поднесу захтев за азил. Надамо се да ће ове мере довести до смањивања мигрантског притиска на територију Србије", истакао је главни саветник за националну безбедност председника Владе Мађарске Ђерђ Баконди.

У импровизованом кампу испред транзитне зоне код граничног прелаза Хоргош, на азил чека око 400 миграната. То су већином Авганистанци и држављани афричких земаља. На одговор чекају од три до четири недеље. Да је он углавном негативан показују званични подаци: Мађарска је од 22.000 захтева за азил ове године одобрила – 264.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара