Меркел: Немачка ће учинити све да помогне БиХ на путу ка ЕУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да је БиХ направила велики напредак на путу ка европским интеграцијама и да не жели да чује да у БиХ нема договора о наставку тог пута.

Након састанка са члановима Председништва БиХ у Берлину, Меркелова је на конференцији за новинаре рекла да подржава све позитивне процесе који се дешавају у БиХ и понудила сву могућу помоћ своје земље.

"Немачка ће учинити све да помогне БиХ на њеном путу, како финансијски, тако и у другом облику", рекла је Меркелова, која сматра да је немачко-британска иницијатива омогућила значајан напредак БиХ, али да пред БиХ стоји још пуно посла који није једноставан.

Немачка канцеларка је навела да ће се 18. јула одлучивати о прослеђивању захтева БиХ за чланство у ЕУ, те да је преостало још много посла.

Меркелова је рекла да је са члановима Председништва БиХ данас наставила разговоре започете у јулу прошле године.

"Тада сам обећала да ћемо данас имати разговоре. Наше земље имају пријатељске везе дуго времена. Свако ко иде у БиХ зна да много људи тамо говори немачки језик. Створили смо и легалне могућности запошљавања људи из БиХ у Немачкој", рекла је Меркелова. 

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић истакао је да је захваљујући немачко-британској иницијативи пут БиХ покренут према ЕУ.

Изетбеговић је замолио Меркелову да Немачка помогне БиХ како би се земља носила са конкуренцијским притиском који носи прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Према његовом мишљењу, ствара се виртуелни проблем у вези са ССП-ом с обзиром на то да је БиХ, како је рекао, добила понуду од ЕУ какву до сада ниједна земља није добила.

"Проблем је далеко мање него што се представља. Замолио сам Меркелову да Немачка помогне финансијски да се тај удар поднесе. Надам се да ће доћи до зрелих одлука нас лидера и да ћемо успети да БиХ коначно добије свој упитник", закључио је Изетбеговић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара