"Мајке Сребренице" преузеле одговорност за Дураковићеву поруку

Покрет "Мајке Сребренице" преузео је на себе одговорност за доношење одлуке да у Меморијални центар у Поточарима 11. јула не може да дође нико од српских званичника који не признају геноцид.

У отвореном писму српском премијеру Александру Вучићу, које преноси сарајевска агенција Патрија, оне такође наводе да никада "неће дозволити да им неко украде тај дан", као што је то био случај 2015.

У писму се не наводи да се 2015. Вучић одазвао позиву да присуствује комеморацији сребреничким жртвама, и да је том приликом брутално нападнут, за шта нико до сада није одговарао.

"Мајке Сребренице" иначе у писму тврде да одлука о томе ко је непожељан није одлука ни начелника Ћамила Дураковића, ни бошњачког члана у Председништву БиХ Бакира Изетбеговића, већ њихова.

"Ми, 'Мајке Сребренице', поручујемо србијанским властима: Свако ко негира геноцид у Сребреници непожељан је у Поточарима 11. јула. То је наша одлука и нико се нема право у то мешати", наводи се у писму, чији факсимил је објавио и сарајевски портал 24 сата.

Сребреничке мајке, међутим, ни једном једином речју не помињу да је премијер Вучић прошле године у Меморијалном центру брутално нападнут, а да инспиратори и извршиоци тог напада до данас нису идентификовани.

Оне српском премијеру поручују да та одлука није политичка и да су "згрожене непримереним изјавама" појединих српских политичара ових дана.

"Ми, мајке, подржавамо нашег начелника и потписујемо сваку његову реч. Одлука о томе да на комеморацији 11. јула нису пожељни они који негирају судским пресудама утврђене чињенице о геноциду није његова, већ је донесена на наш изричит захтев на седници Организационог одбора, након 20 година трулих компромиса који су кулминирали прошле године. Тај 11. јули 2015. године је требало да буде наш дан, а ви сте га нама украли. Никад више нећемо допустити да се прошла година понови", наводи се у писму.

За њих је, наводе, 11. јул свети дан и најмање што могу да очекују, па и од српских политичара, јесте поштовање њиховог права да га обележе у друштву које се не боји истине.

"Покушавале смо вам пружити руку, поверовале смо у ваше добре намере, а Александру Вучићу смо на ревер чак ставиле и цвет Сребренице", наводи се и додаје да је ових дана на видело изашла сва, како кажу, неискреност.

Констатују да је Дураковић премијеру Вучићу ваљао само док, како кажу, није затражио да коначно, након свих "наших уступака, назовете ствари њиховим правим именом".

"Бошњаке сте сматрали пријатељима све док се нису побунили против ваших лажи: данас тражите прекид комуникације. Говорили сте да желите добросуседске односе: данас без имало срама изражавате чуђење да вашим парама нисте успели купити нашу наклоност. Да ли заиста мислите да живот наше деце има цену? Да ли мислите да ћемо икада продати истину о геноциду? Да ли мислите да ћемо икада заборавити?", наводе жене Сребренице.

За њих је, кажу, несхватљиво зашто се "негатори геноцида толико грчевито боре за право доласка у Меморијални центар".

Питају одакле изненађење власти у Србији таквом њиховом одлуком.

"Ако мислите да наше породице нису убијене у геноциду, зашто желите да им се поклоните? Имате ли иједан други разлог осим личне промоције и стицања политичких поена код међународне заједнице?", наводи се, између осталог, у писму којим су се "Мајке Сребренице" обратиле српском премијеру Вучићу.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи