Хрватска диже ограду на прелазу Батина ка Србији

МУП Хрватске је саопштио да су преко прелаза Батина превентивно постављене техничке препреке које се по потреби могу активирати ради потпуне блокаде моста. Наведено је да у овом тренутку нема безбедносних ризика на том подручју. Према информацијама МУП-а Србије, путнички и теретни саобраћај на граничном прелазу Батина одвија се без проблема.

У саопштењу хрватског МУП-а се додаје да се препрека поставља с циљем спречавања евентуалног незаконитог уласка у државу, а позива се на Закон о надзору државне границе. 

Претходно су медији у Хрватској пренели да је нејасно зашто се одједном нагло подиже ограда на граничном прелазу према Србији.

Позивајући се на незванична сазнања, Јутарњи лист је навео да се с друге стране границе налази неколико стотина миграната који би наводно хтели да уђу у Хрватску, али та вест није потврђена.

Констатује се да је ово први пут да Хрватска подиже ограду на граници према некој од суседних држава.

Иначе, на граничном прелазу Батина у среду увече нешто после 20 часова заустављен је саобраћај и са хрватске и са српске стране без најаве.

Како је РТС-у тада речено у АМСС-у, у питању је био системски проблем са хрватске стране, док је портал dnevnik.hr пренео да је реч о постављању препрека ради превенције кријумчарења.

Према информацијама МУП-а Србије, путнички и теретни саобраћај на граничном прелазу Батина одвија се без проблема.  

Због тог потеза створила се велика гужва, а на граници је примећено појачано присуство интервентне полиције.

Бивши министар полиције и председник саборског Одбора за унутрашњу политику и националну сигурност Ранко Остојић сматра да ограда није решење.

"Држање ограде није решење за мигрантску кризу, што показује и Мађарска, која без обзира на рестриктивне законе, није до краја успела да заустави мигрантски талас", рекао је Остојић и додао да сматра да се тај проблем не може решити без јединствене политике ЕУ, која, како је рекао, то питање мора да реши реализацијом споразума са Турском.

"Мигранти долазе из простора Шенгена и то мора бити решено 'на извору'. То је начин како се проблем може решавати", навео је Остојић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи