ЦИА плаћала Румунији милионе за тајне затворе?

Адвокатица Армит Синг је пред Европским судом за људска права изјавила да је америчка Централна обавештајна агенција плаћала Румунији "милионе долара" за отварање тајних затвора на румунској територији.

Армит Синг је у данашњем обраћању пред судом говорила у корист оптужбе да је Румунија дозволила америчкој обавештајној агенцији да мучи осумњичене за тероризам у оквиру програма тајних извршилаца налога администрације председника Џорџа Буша.

Сингова је пред судом изнела тврдњу да су у периоду од 2003. до 2005. године постојали затвори ЦИА уз "пристанак или прећутно одобрење званичне Румуније", преноси АП.

Правни заступник румунске владе Картинел Брумар те тврдње оспорава "недостатком доказа за одговорност Румуније".

Синг је изјавила да је њен клијент, пореклом из Саудијске Арабије, Абд ел Рахим ел Нашири, био окован, да је над њим вршено физичко и сексуално насиље у затвору ЦИА у румунској престоници 2004. године.

Амнести интернешенел је данашње рочиште назвао "прекретницом у одговорности".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи