Додик: О уласку БиХ у НАТО одлучиће народ на референдуму

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да политичари из РС имају обавезу да спроведу референдум о уласку БиХ у НАТО.

Додик је рекао да Срби "још нису залечили ране од НАТО бомбардовања и да се не може заборавити да се НАТО сврстао против Срба у БиХ и на Косову".

"Да ли ће се отићи у НАТО, о томе ће дефинитивно одлучити народ у Републици Српској, и то на референдуму", рекао је Додик.

Наводећи да нису у праву они који тврде да се такав референдум не може одржати, Додик је подсетио да БиХ не може ући у НАТО без пристанка РС, додавши да се питање уласка у НАТО сада покушава решити уставним променама.

Према његовим речима, то се односи на књижење војне имовине у ентитетима као имовине државе БиХ.

"Појединачно, не можемо да прихватимо малверзације око књижења војне имовине и рекли смо да готово да нема проблема са локацијама које се налазе у РС, али те врсте разних или ситних и крупних превара које смо доживљавали у прошлости морамо да зауставимо", истакао је Додик.

Председник РС је навео да је 2013. године договорено да се питање војне имовине решава у оквиру укупне имовине БиХ, што је тада било довољно да БиХ крене у Акциони план о чланству у НАТО-у.

Додик тврди да је последњих година дошло до оштре поларизације НАТО-а и Русије, што РС и српски народ може да изложи одређеним проблемима.

"НАТО који улази у конфронтацију, пре свега, с Русијом доводи нас у позицију да се сврстамо на једну или на другу страну, а мислим да не бисмо смели да се сврставамо, посебно не против Русије у том неком евентуалном, хипотетички гледано, сукобу", рекао је председник РС.

Додик сматра да ће скори састанак у Варшави послужити за додатну поларизацију односа Запад и НАТО – Русија.

Председник РС још је оценио да ће српски народ вероватно добити прилику да "у ери и култури одржавања референдума" одржи и референдум који ће одредити његове стратешке позиције.

"Видимо шта се дешава са Европом, а елементарна памет налаже да се стане мало и сагледа куда иде Европа да бисмо могли да знамо куда ћемо. Сада се зна да Европа није оно што је била пре пет година и да неће бити, те би због тога требало да сачекамо и видимо њену позицију", рекао је Додик.

У том контексту коментарисао је и одлуку власти у РС да одбију адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању, што је један од услова за даљи напредак БиХ ка ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи