Керн изабран за шефа СПО-а

Аустријски канцелар Кристијан Керн изабран је на скупштини Социјалдемократске партије Аустрије великом већином гласова за новог лидера странке.

Кристијан Керн се са 96,84 одсто гласова нашао тесно испод резултата који је остварио његов претходник Вернер Фајман, који је пре два месеца неочекивано поднео оставку на све политичке функције, а који је 2008, када је изабран на место шефа СПО-а, освојио 98,4 одсто гласова делегата.

Захваљујући делегатима Керн је рекао да је резултат којим је изабран одлична мотивација за рад.

"Можете се ослонити на мене да ћу са пуно енергије да се борим за нашу ствар", нагласио је Керн.

Иначе, бројни други чланови председништва, међу њима министар одбране Ханс Петер Доскоцил освојили су поверење свега 80,8 одсто делегата.

Керн је пред гласање одржао неочекивано дуги говор у трајању од више од 80 минута у којем је скицирао како намерава да води СПО.

Тешке теме Керн је у свом говору само поменуо, а тако и избегличку кризу коју је поменуо заједно са политиком према климатским променама.

Што се Брегзита тиче рекао је да жели трезвено да га анализира.

Говор је био пре свега мотивациони, како би се странка уздигла после многих изборних пораза под његовим претходником.

"Моје лично уверење је да социјалдемократска ера тек почиње", нагласио је Керн додајући да историјски мандат странке још није "потрошен".

Најавио је да жели да настави владу са коалиционим партнером Народном странком (ОВП) до краја мандата 2018, иако, како је рекао, то изискује још много компромиса.

Иначе, бројни други чланови председништва, међу њима министар одбране Ханс Петер Доскоцил освојили су мање поверење делегата.

Скупштини СПО-а у Бечу није присуствовао ранији лидер Вернер Фајман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво