Себастијан Курц: Потребне свеобухватне реформе ЕУ

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц затражио је данас, након Брегзита, свеобухватне реформе ЕУ, истичући да Унија не треба да "губи време на детаљима, већ мора да реши велика питања, као што је избегличка криза".

"Европа је дефинитивно, иступањем Велике Британије, економски, спољно и одбрамбено политички слабија. Велика Британија је по много питања ставила прст у рану. Нама су потребне далекосежне промене и обнова ЕУ. Она мора у будућности бити више него 'статус кво' без Велике Британије", рекао је Курц у интервјуу бечком дневнику Пресе.

Према његовим речима, ЕУ мора најпре да реши избегличку кризу, јер у супротном расте број присталица иступања из Уније и у другим земљама.

То је, како је подсетио била и главна тема на британском референдуму, па су људи били чак спремни да прихвате и економску штету.

Курц је уверен да су грађани ЕУ незадовољни зато што Унија није могла да савлада актуелне изазове као што је питање имиграције, те ни надлежности између региона, националних држава и ЕУ нису довољно и сврсисходно разјашњене.

"Потребна нам је снажнија Европа по великим питањима као што су спољна, безбедносна и одбрамбена политика, или на пример у решавању избегличког питања, али истовремено и Европа која се повлачи по мањим питањима и одлуку о томе препусти националним државама или регионима", прецизирао је Курц.

Он је затражио брзо деловање после Брегзита, као и преговоре са Лондоном о даљој сарадњи, како би Унија могла у потпуности да се сконцентрише на реформе сопственог система.

Упитан да ли је била грешка што је Дејвид Камерон расписао референдум, Курц је рекао да је дубоко несрећан исходом, али да не може бити циљ у Европи бити против демократије и права на учешћем у доношењу одлука грађанима.

"Циљ мора да буде да се створи ЕУ која је тако снажна и добро постављена, да има јасну већину становништва иза себе", поручује шеф аустријске дипломатије.

Он је упозорио да, ако ЕУ не буде брзо деловала, може доћи до избијања пожара у целој Унији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво