Завршен бањалучки састанак централноевропске иницијативе

У Бањалуци је завршен састанак шефова дипломатија земаља чланица централноевропске иницијативе, на којем се највише говорило о регионалној сарадњи, европским интеграцијама, миграцијама и тероризму.

После уводног излагања министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка који је истакао да се БиХ налази у "критичном моменту" евроинтеграције, новинарима су се обратили шеф македонске дипломатије Никола Попоски, министар иностраних послова Белорусије Владимир Макеи, шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони и амбасадор централноевропске иницијативе (ЦЕИ) Ђовани Каракиоло ди Виетри.

Никола Попоски је рекао да је циљ свих земаља региона да постану чланице ЕУ, додавши да оне треба да се усмере на јачање сарадње у инфраструктури.

Говорећи о мигрантској кризи, Попоски је оценио да су регион и Европа "рањиви у глобалним токовима".

"Ово је пример када смо схватили да земље ЕУ и оне које нису у ЕУ имају заједничке интересе", нагласио је Попоски. Додао је и да је мигрантско питање и важно безбедносно питање.

"Превише енергије трошимо на то ко треба да буде у ЕУ, а ко не. Свима нам је боље када се држимо заједно, јер је ово најбољи пројекат успостављања мира", закључио је Попоски.

Министар иностраних послова Белорусије Владимир Макеи рекао је да та земља следеће године од БиХ преузима председавање ЦЕИ.

"Ово је по први пут да Белорусија преузима председавање једном регионалном организацијом, што подразумева велику одговорност", рекао је Макеи.

По његовим речима, ЦЕИ треба да буде инструмент повећања регионалне сарадње, промоције дијалога, комуникације и размене искустава између различитих актера.

"Ми намеравамо да се ангажујемо на интензивнијој промоцији одрживог развоја, међуповезаности и регионалне сарадње и на питању проширења ЦЕИ, а посебно ћемо радити на питањима међусобне повезаности, која су кључна за економију, раст и безбедност", нагласио је Макеи.

Италијански министар Паоло Ђентилони је оценио да је сарадња 18 земаља чланица ЦЕИ кључна за успостављање мира, борбу против тероризма и решавање питања миграција.

Додао је да се у оквиру ЦЕИ разматрају и конкретни пројекти инфраструктурних улагања.

"Европа ће превазићи изазове, а Италија је посвећена предузимању нови корака у овом процесу и да уласком земаља Западног Балкана у ЕУ буде остварен успех ЕУ. Није само интерес земаља Западног Балкана да буду у ЕУ, већ је то интерес и ЕУ", оценио је министар иностраних послова Италије.

На састанку који је одржан у Бањалуци били су министри иностраних послова Србије, Хрватске, Аустрије, Италије, Бугарске, Мађарске, Македоније и Белорусије, а из осталих чланица ЦЕИ-а су дошли заменици министара и државни секретари.

Почасни гост био је европски комесар са проширење и политику суседства Јоханес Хан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво