Ковач одбацује наводе о нарастању фашизма у Хрватској

У пребамули хрватског устава јасно се одбацује фашизам, нацизам, комунизам, рекао је хрватски шеф дипломатије Миро Ковач у Јерусалиму одбацујући перцепцију Хрватске као земље растућег фашизма. Директор Центра Визентал Ефраим Зуроф у више наврата је од Загреба затражио да смени министра културе Златка Хасанбеговића кога је назвао фашистом.

Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач одбацио је у Јерусалиму перцепцију Хрватске као земље растућег фашизма.

Ковач је на предавању члановима Израелског савета за спољне послове Светског јеврејског конгреса, а уочи сусрета са премијером Израела Бењамином Нетанјахуом, рекао да је Хрватска успешна прича.

"Специфичност је хрватске транзиције из комунизма у демократију западног типа што се за разлику од источне Европе одвијала у доба ратне агресије", рекао је Ковач, пренела је Хина.

Истакао је да Хрватска не може једноставно да прихвати идеју страних новина о растућем екстремизму у источној Европи и додао: "но морамо бити опрезни и одговорни".

У пребамули хрватског устава јасно се одбацује фашизам, нацизам, комунизам, рекао је Ковач у Јерусалиму.

Иначе, директор јерусалимског Центра Визентал Ефраим Зуроф, познатији као ловац на ратне злочинце, у више наврата је од Хрватске затражио да смени министра културе Златка Хасанбеговића кога је назвао фашистом.

Зуроф је, наиме, рекао да би на ту позицију требало да дође неко ко ће донети част и поштење, уместо да срамоти земљу пред целим светом.

Центар Симон Визентал је јеврејска међународна невладина организација, која се бави питањима расизма, антисемитизма, тероризма и геноцида.

Тај центар згађен је, како се наводи, чињеницом да је неко попут Златка Хасанбеговића именован на чело ресора који се бави културом.

У саопштењу је изражено гађење и невереица због чињенице да је за новог министра културе именован Златко Хасанбеговић, човек који је, како се наводи, рекао да је антифашизам флоскула те иста особа која се отворено дивила нацистичком имаму.

"Шокирани смо поступцима и изјавама новоизабраног хрватског министра културе Златка Хасанбеговића, због којег су забринути бројни хрватски грађани", навели су.

Центар је згрожен Хасанбеговићевом објавом злогласне књиге о комеморацији Холокауста, од универзално дискредитованог америчко-јеврејског аутора Нормана Финкелстајна те његовим неутемељеним и потпуно непрецизним коментарима везанима уз историју Хрватске за време Другог светског рата и Холокауста.

"Сама чињеница да Хасанбеговић објављује такво смеће, које рекламира на веб страници добро познате антисемитске организације Стормфронт, довољан је разлог да га се макне с позиције министра у влади земље која је део Европске уније. Још је горе то што министар слепо одбија препознати геноцидну природу усташког режима, а презире храбре хрватске антифашисте који су се против њега борили. Ово је апсолутна ревизија историје Другог светског рата и Холокауста без икакве подлоге. То је нечувено и апсолутно неприхватљиво", наводи се у саопштењу Зурофа које је недавно пренео Визентал Центар.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво