Додик и Иванић: Изетбеговићева изјава је неваспитана

Изјава бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, којом је Републику Српску назвао парадржавом и оптужио је за прогон Бошњака и Хрвата током протеклог рата, изазвала је жестоке реакције председника РС Милорада Додика и српског члана Председништва БиХ Младена Иванића, који су оценили да Изетбеговићева изјава није инцидент, али је неваспитана.

Сарајево је током протеклог викенда, наиме, окупило лидере свих држава југоисточне Европе, а на скупу који је одржан у оквиру процеса Брдо-Бриони закључено је да без стабилности региона нема напретка, док је на политичким лидерима да преузму одговорност и креирају стабилан политички амбијент.

 

У заједничкој изјави политички лидери југоисточне Европе сагласили су се да треба заборавити реторику која враћа у прошлост и окренути се ка будућности, али већ на конференцији за новинаре бошњачки лидер Бакир Изетбеговић, оправдавајући изјаву бискупа Фрање Комарице, који је Бањалуку упоредио са Блајбургом, Републику Српску назвао је парадржавом.

Изетбеговић је рекао и да му није јасно зашто се напада и прозива бискуп Комарица и зашто неки траже његово извињење, али и упитао да ли се може дати неко друго поређење за оно што су Бошњаци и Хрвати доживели у Бањалуци.

"Из тог града су систематски одстрањени Хрвати и Бошњаци. Назовите то како год хоћете, поредите то са Блајбургом или нечим другим, али људи су систематски од стране државе истерани из својих домова, из Бањалуке. Шеснаест џамија је у организацији државе, односно тадашње парадржаве, срушено. Сада је проблем нешто што је рекао Комарица", казао је Изетбеговић, који тренутно председава Председништву БиХ.

Милорад Додик је, наиме, оценио да је Изетбеговићев иступ још један у низу доказа да је на сцени злоупотреба институција на нивоу БиХ одакле се пласирају искључиво бошњачки ставови.

Сматра да понашање Изетбеговића није никакав инцидент, јер он у континуитету даје изјаве у вези са оним што је у "Исламској декларацији" записао његов отац и за шта се борио, а борио се против равноправности и останка Срба у БиХ.

"То исто данас, другим средствима, ради Бакир Изетбеговић. Очито је да је на сцени злоупотреба заједничких институција, попут Председништва БиХ одакле Изетбеговић пласира искључиво бошњачке ставове", рекао је Додик, пренели су бањалучки медији.

Да је реч о злоупотреби институција БиХ, каже председник Српске, говори и чињеница да је на сарајевском Самиту, чији је домаћин било Председништво БиХ, присуствовао и Хашим Тачи, самозвани премијер Косова, које БиХ није признала.

Младен Иванић је рекао да је, нажалост, много догађаја у последња два месеца у БиХ који враћају у деведесете године и стварају негативну атмосферу.

"Изетбеговић је поступио потпуно супротно нормалном и уобичајеном начину функционисања институција БиХ. Он може да изнесе свој став, али не на званичном састанку, на коме се износе ставови у име БиХ. Апсолутно непотребно, непримерено и неваспитано је одговарати на питања која нису упућена њему. Да је иоле пажљиво слушао, могао је видети да се на мудрији начин може слично рећи", изјавио је Иванић.

На то се поново огласио Изетбеговић рекавши да је изненађен Иванићевом реакцијом.

"Не знам шта је за Иванића упитно, чињенице о етничком чишћењу и рушењу џамија у Бањалуци или моје право да говорим о томе", рекао је Изетбеговић за сарајевски Дневни аваз.

Он је додао да никада ни од кога није тражио дозволу да каже оно што мисли и да јавност то добро зна.

"Нећу прећутати злочине и нећу истину гурати под тепих да угодим било коме", рекао је Изетбеговић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво