Пуховски: Паметније било да преговори почну, па пити крв на сламчицу

Професор Факултета политичких наука у Загребу Жарко Пуховски каже за РТС је однос Хрватске према отварању преговарачких поглавља Србије стратегијско и тактичко питање.

Жарко Пуховски је у интервјуу за РТС рекао да је Хрватска тактички погрешила условљавајући отварање поглавља 23 у преговорима Србије и Европске уније.

"Било је много паметније пустити да се преговори започну и онда пити крв на сламчицу", навео је Пуховски и додао да је у односу Београд-Загреб о том питању стратегијски збркано неколико ствари.

Како је рекао, права хрватске мањине у Србији су проблем и на томе је Хрватска имала добрих аргумената да инсистира.

"Али, причати о томе да се општа јурисдикција за ратне злочине не може неком придати је одмах пало у воду јер се добро зна да у Унији постоји пет или шест држава и то је део међународног хуманитарног права", објаснио је Пуховски.

Коментаришући ситуацију у којој се налази хрватска Влада и предлогу за опозив потпредседника Томислава Карамарка (ХДЗ), Пуховски је указао да је у овом тренутку 81 члан Сабора за опозив, од укупно 151.

"Међутим, ту ће бити разне, што је рекао један српски писац, крађе и прекрађе. Биће договора преговора подмићивања, тако да је потпуно нејасно какав ће број на крају бити", навео је Пуховски.

Једино што се чини јасним је да Карамарко нема формат, ни политички ни морални, да сам себи каже да ово нема смисла, па да се повуче, нагласио је професор загребачког ФПН-а.

"Нити ико у странци има тај тип ауторитета, па да каже да за ХДЗ то није добро и да Карамарко треба да се повуче, што би се у свакој нормалној светској странци догодило", рекао је Пуховски.

Објаснио је да има мало шанси да се формира нова већина, која би морала да буде Мост и СЦП.

"СДП има разлога да буде опрезан јер је већ имао договор са Мостом, па се Божо Петров повукао. Не веујем да би се могло догодити", објасио не Пуховски.

"Сви ће покушати да се иде ка изборима, који не могу бити пре краја септембра уз услов да се у међувремену изабере и неколико чланова и чланица Уставног суда, јер од 5. јуна ми више немамо Уставни суд", указао је Пуховски.

Одговарајући на питање да ли ће се, ако буде нових избора, заоштрити однос Загреба према Београду, Пуховски је рекао да не мисли да ће се тако нешто десити.

"На прошлим изборима је СДП месец-два пре избора био готово потпуно изгубљен и тада је дошло до чудног обрта да је Милановић почео да користи противсрпске фразе, натеравши Карамарка да призна да је добар са Вучићем. Оптужио је Вучића да се меша у хрватске послове и помаже Карамарку, а традиције је била да је ХДЗ лошије стајала са Србима", напоменуо је Пуховски.

Сматра да ће бити притисака на српску мањину у Хрватској, али мање него пре јер се први пут десило да нису сва три заступника српске мањине била на страни СДП-а, него је један од њих прешао на страну Карамарка.

"Ни ту не можете рећи да су сви Срби били против Владе и то ће довести до тога да, ако бог да, Срби не буду тема на наредним изборима што би био преседан", нагласио је Пуховски.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара