Састанак регионалних лидера у Сарајеву у оквиру Самита 100

У оквиру Самита 100 бизнис лидера Југоисточне Европе, у Сарајеву се одржава председнички панел "Договор за ново доба", у којем ће учествовати регионални лидери, учесници процеса Брдо-Бриони.

У оквиру панела "Проток људи и робе: Како створити унију пре ЕУ", министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је неизграђена путна инфраструктура једна од главних препрека за проток људи и роба у региону.

"Када је у питању БиХ, класичан пример је инфраструктура између Хрватске и Србије с којима имамо изграђене економске и трговинске односе. Обим размене с једном и другом земљом је у просеку близу милијарду и по евра", казао је Шаровић.

Наводећи да су могућности економске сарадње БиХ са обе земље далеко веће, али да лимите представља неизграђена инфраструктура, он је оценио да је решење у регионалним пројектима.

Шаровић је додао да постоје баријере у земљама региона, појашњавајући да је
"граница та кључна тачка, односно место где је највећи део тих баријера, које су нецаринске".

У склопу панела посвећеног јачању саобраћајне инфраструктуре у регион, министар у Влади Македоније у области привлачења страних инвестиција Џери Наумов је навео да се морају пронаћи начини за унапређење извоза, који је јако важан, пре свега за мале земље.

"Јако је важна и производња, али она неће задржати младе у земљи. Они желе сигурне послове", истакао је Наумов.

Ешреф Гачанин из ИПСА Института Сарајево казао је да се врло често развијеност неког региона или државе мери развијеношћу њене транспортне инфраструктуре, додавши да би неки пројект успео мора бити јасна политика државе, а на основу те политике мора се направити стратегија развоја.

"Транспорт нам је свима заједнички, сви у њему учествујемо и морамо га обављати на најбољи могући начин", истакао је Гачанин.

Учесници Самита 100 су нагласили да је региону потребна нова енергије, иновација и инспирација, како би ишао у корак с променама у свету.

На панелима и у дискусијама пословни људи из региона ће изнети своје идеје, визије и ставове о привредним токовима, а у центру пажње је енергетика.

За поподне је у оквиру Самита 100 најављен састанак учесника процеса Брдо-Бриони, којем је ће присуствовати председниК Србије Томислав Николић коме ће то бити прва посета Сарајеву откако је изабран на ту функцију.

Долазак су потврдили хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, председник Црне Горе Филип Вујановић, председник Словеније Борис Пахор, албански председник Буџар Нишани и председник Косова Хашим Тачи.

Као почасни гост, најављен је председник Италије Серђо Матарела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво