Мост против Карамарка, ХДЗ не одустаје

Против изгласавања неповерења првом потпредседнику хрватске владе Томиславу Карамарку изјаснило се 16 чланова укључујући премијера Тихомира Орешковића, док су министри из Моста независних листа, мање чланице владајуће коалиције, и њихов лидер Божо Петров очекивано били против.

Покушај да један потпредседник сруши другога није успео. У Влади са 13 ХДЗ-ових министара, Мостових шест и три независна, исход је био прилично известан: 16 према седам против опозива. Премијер, који није члан ниједне странке, стао је на Карамаркову страну уочи гласања.  

Став Владе донет је на телефонској седници Владе, која је, према сазнању хрватских медија, потрајала дуже од планираног, јер је један од министара био у авиону па није одмах могао да се изјасни.

"Влада Републике Хрватске одржала је телефонску седницу на којој се изјаснила о предлогу за покретање питања поверења првом потпредседнику Владе Републике Хрватске. Влада одбија све наводе предлога за покретање питања поверења Томиславу Карамарку", наведено је у саопштењу.

Хрватски премијер Тихомир Орешковић је и пре седнице Владе јавно дао подршку Карамарку.

"Карамарко ће имати моју подршку. Мислим да су темељ сваке демократије устав, институције и мислим да треба да дозволимо да институције раде свој посао", рекао је Орешковић. 

Владајућа коалиција већ три недеље узастопно није успела да обезбеди кворум у парламенту ни потребну већину за изгласавање прописа. Последњи у низу шумова је ултиматум лидера Моста да Карамарко поднесе оставку. Његова смена се тражи због повезаности фирме чији је власник његова супруга Ана, са фирмом консултанта компаније МОЛ у светлу приче да је Хрватска оштећена кад је мађарски МОЛ купио хрватску "Ину". 

Потпредседник хрватске владе Божо Петров верује да неће доћи до гласања о неповерењу првом потпредседнику Томиславу Карамарку у Сабору, јер се "нада да ће Карамарко прихватити одговорност и да ће Домољубна коалиција дати новог првог потпредседника Владе".

Хрватски медији преносе да је Петров то саопштио на конференцији за медије након телефонске седнице Владе.

"Можда би неки хтели да виде крв или нападе, али не желим тако да говорим. Нисмо за нове изборе, али не можемо преузети ни улогу у којој ми треба да подржавамо стари модел у којем постоје калкулације", рекао је Петров.

Додаје да "Карамарко можда није свестан тежине одређених односа и због чега морамо да сносимо одговорност, па чак и за индиректне везе".

"А то је оно што је постало терет нашој влади. Верујем да је имао друкчије, боље планове", рекао је Петров.

Ипак, Мост не може да рачуна на јединство својих заступника у Сабору. Предлог за покретање питања поверења Карамарку са 38 потписа опозиционих заступника предат је Сабору. Седница се очекује за две недеље. У Карамарковом кругу уверени су да опозиција у Сабору неће скупити 76 гласова за рушење првог потпредседника Владе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво