Ковач: Близу смо решења да Србија отвори поглавље 23 у јуну

Министар спољних и европских послова Хрватске Миро Ковач каже да је Загреб близу решења које би требало да омогући Србији наставак преговарачког процеса о њеном путу ка ЕУ и отварање поглавља 23. Ковач наводи да му није јасно зашто је Јоханес Хан изјавио да је договор постигнут, а да се претходно о томе нису договорили.

Ковач је, на ванредној конференцији за новинаре у Загребу на тему спољнополитичких односа, рекао да се на томе ради кроз разне контакте са Европском комисијом и Холандијом, као тренутно председавајућом.

"Мислим да је могуће постићи то решење. Међутим, ми смо озбиљни у тим стварима и не допустамо полуинформације, јер на тај начин штитимо преговарачки процес и морам рећи да сам био изненађен да су неки људи из ЕУ изашли са неким информацијама и полуинформацијама у јавност а да то претходно нисмо договорили", рекао је Ковач.

Европски комесар Јоханес Хан, наиме, јуче је на конференцији за новинаре у Бриселу саопштио да је са Хрватском постигнут договор о томе да се омогући Србији отварање поглавља 23 у јуну.

Ковач каже да није баш најбоље схватио зашто је Хан изашао са том информацијом, а да се претходно о томе нису договорили.

"Стварно не знам. Он је мој пријатељ. Чућемо се данас телефоном па ћемо то појаснити", навео је хрватски министар спољних послова.

Поновио је да Хватска делује конструктивно по том питању и да жели пронаћи решење. "На путу смо да га нађемо", додао је Ковач.

Циљ је, каже, да Србија буде у могућности да отвори то поглавље које се тиче правосуђа и темељних права.

То је, објашњава, као да уписујете факутет, али пре тога морате положити пријемни испит, а то је нешто што се зове преговори о критеријумима за отварање тог поглавља.

"Ми смо у фази да сада дефинишемо које је то штиво потребно како би поглавље било отворено. Хрватска је јасно рекла које је то штиво која су то мерила и захтеви, али и забринутост Загреба", рекао је Ковач.

Ковач је подсетио да Хрватска инсистира на потпуној сарадњи Србије са Хашким трибуналом, што, како је рекао, подразуме прихватање пресуда и одлука, затим поштовање мањинских права хрватске заједнице у Србији и обезбеђивање њиховог присуства у парламенту, као и такозвана регионална јурсдикција где Хрватска каже да Србија не може да буде надлежна за све ратне злочине на простору некадашње државе, укључујући и Хрватску.

"Хрватска је чланица ЕУ која функционише по принципу консензуса, а то значи да се сви морају сложити. Зато Хрватска мора бити озбиљна и самосвесна, и мора помагати да други схвате шта значи. Ми желимо дугорочно стабилне односе са свим суседима осим са онима који нису у ЕУ". рекао је Ковач.

Ковач је био изричит да зато Хрватска не прихвата реч "блокада" јер, како је рекао, никакве блокаде нема.

Хрватски шеф дипломатије је нагласио да је Србија чекала две године на отварање преговора о прикључењу ЕУ јер су неке "велике чланице Уније" тада инсистирале на услову да Београд покрене дијалог са Приштином.

Тада, рекао је, нико није помињао блокаду.

"Исто тако ми сада желимо да  помогнемо и зато ми одбијамо реч блокада. Ако буде могло да се отвори поглавље у јуну, оно ће бити отворено и то не треба драматизовати", закључио је Ковач.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи