Петров: За Карамарка више нема места у хрватској влади

Лидер Моста и потпредседник хрватске владе Божо Петров каже да први човек ХДЗ-а Томислав Карамарко не може више бити члан кабинета Тихомира Орешковића. Сви заступници Моста у Хрватском сабору гласаће за његов опозив, поручује Петров.

Петров је истакао да ће на сутрашњој телефонској седници Владе министри из Моста гласати за смену првог потпредседника Владе и лидера ХДЗ-а Томислава Карамарка.

"Ту одлуку сам му саопштио још у уторак ујутру. Оставио сам му рок од 48 сати да сам поднесе оставку, а с обзиром на то да се то није догодило, заступници Моста у Хрватском сабору гласаће за његов опозив", навео је Петров.

Хрватску већ три недеље потреса афера са уговором супруге Томислава Карамарка и консултанта нафтне компаније МОЛ Јосипа Петровића.

Петров је истакао да је добио информације да постоји "прејака веза" између круга људи блиских Карамарку и консултанту мађарске нафташке фирме МОЛ, што Петров сматра "апсолутно неприродним" јер је Карамарко први потпредседник Владе, па је "јасно да ту постоји политичка одговорност".

Министар спољних и европских послова Хрватске, Миро Ковач (ХДЗ) рекао је да, ако би чланови владе из Моста били за опозив, то би значило да имају исти став као СДП и Зоран Милановић, "што би било неприродно".

Ковач претпоставља да се то неће догодити, а у интервјуу за РТЛ је рекао и да ће ХДЗ "бити против те игрице која је дошла из СДП-а" и да би "било логично да наши партнери из Моста буду на нашој линији".

Карамарков опозив, односно гласање о поверењу, траже посланици СДП-а и Силвано Хреља из ХСУ, који сматрају да је први потпредседник Владе због пословне повезаности фирме "Дримиа" његове супруге Ане, с фирмом консултанта МОЛ-а Јосипа Петровића, у сукобу интереса и да је у вези с физичким и правним лицима "чији су циљеви и интереси супротни интересима Хрватске и хрватских грађана".

Они сматрају да је тиме доведена у питање могућност да Карамарко, као први потпредседник Владе, доноси објективне и непристрасне одлуке, у интересу Хрватске и њених грађана.

О предлогу за опозив Карамарка Сабор мора да одлучи најкасније за 30 дана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи