Либерасион: Светски интелектуалци траже смену Хасанбеговића

У Европи нема места идеологији коју Златко Хасанбеговић заступа, наводи се у петицији за смену хрватског министра културе коју су потписали бројни интелектуалци, преноси француски дневник Либерасион.

Међу потписницима су италијански марксистички теоретичар Антонио Негри, босанскохерцеговачки оскаровац Данис Тановић, професорика на калифорнијском Берклију Џудит Батлер, конзервативни француски филозоф Ален Финкилкро и италијански књижевник и добитник Нобелове награде Дарио Фо.

У писму се Хасанбеговић описује као ревизиониста историје и симпатизер усташког режима.

"Златко Хасанбеговић искоришћава насиље тоталитаристичких режима како би дискредитовао борбу против фашизма. Он није изабран због својих компетенција у подручју културе, већ да би промовисао идеологију коју заступа. У својим говорима и публикацијама он у питање доводи историјске истине и основне вредности наше политичке уније", наводи се у писму које је објавио Либерасион.

Лист пише да је један од првих Хасанбеговићевих потеза био укидање Комисије за непрофитне медије након чега се, како се наводи, решио непријатељски настројених новинара на ХРТ-у.

"Чланове Савета за електронске медије изложио је огромном притиску што је изазвало забринутост бројних организација, међу којима је и ОЕБС. Због свега овога позивамо на заједничку акцију јер у Европи и Хрватској нема места идеологији коју он заступа. Овде није реч о слободи мишљења или политичком сензибилитету, већ о изразу наше привржености основним вредностима које су темељ европског пројекта", наводи се у писму.

Писмо против Хасанбеговића потписали су и бивша премијерка Канаде Ким Камбел, бивши шеф шпанске дипломатије Мигел Анхел Моратинос и познати европски интелектуалци као што су Етјен Балибар, Шантал Муф...

Ту су и познати француски активисти и ловци на нацисте Беате и Серж Кларсфелд.

Међу потписницима из Хрватске истичу се глумица Урша Раукар и активиста за људска права Марио Мажић.  

Иначе, у неколико наврата раније смену Хасанбеговића тражио је и историчар Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентал", који је новој хрватској влади поручио да су усташе били злочинци, не хероји.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво