Евакуисани мигранти из кампа у Идоменију

Грчки званичници евакуисали су 1.528 особа из неформалног избегличког кампа у Идоменију и пребацили их у седам различитих смештајних центара, саопштила је полиција.

Грчке власти почеле су јутрос у зору постепену евакуацију највећег неформалног избегличког кампа у градићу Идомени, на граници са Македонијом, јавили су локални медији. Европска комисија поздравља евакуацију и најаву демонтаже избегличког кампа Идомени.

Евакуација је извршена у оквиру полицијске акције "пражњења кампа", јавила је грчка агенција АНА.

Избеглице и мигранти су, како наводе званичници, пребачени у изнајмљене просторе у региону, међу којима је бивша штавионица у Синдосу, недалеко од Солуна, као и у смештајне центре у другим местима.

Портпарол грчке владе задужен за избегличку кризу Јоргос Кирицис рекао је да полиција неће користити силу и да се очекује да ће исељење трајати седам до 10 дана. 

Приступ подручју кампа је блокиран, а на лицу места се налази више од 400 припадника интервентне полиције, преноси АП.

Портпарол Европске комисије Маргаритис Схинас изјавио је да се Европска унија увек "надала да ће људи који бораве у кампу у Идоменију бити пресељени у боље организивана прихватилишта". 

Како преноси македонска агенција МИА, Схинас тврди да није упућен у извештаје да су групе миграната, након затварања македонске границе, кренуле другим рутама преко Балкана.  

Taкође, Схинас није желео да одговори на питање дописника МИА да ли ће Европска унија прихватити било какву одговорност уколико дође до насиља приликом евакуације кампа.   

Процењује се да у мигрантском кампу Идомени, који је нарастао из незваничног пешачког граничног прелаза за избеглице и мигранте који путују ка северу Европе, тренутно борави око 8.400 људи.

У Грчкој је, откад су балканске и друге европске земље затвориле своје границе за масивни прилив избеглица које беже пред конфликтима и од сиромаштва у својим земљама, остало заглављено више од 54.000 људи, углавном из Сирије, Ирака и Авганистана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара