Македонија, отказани избори планирани за 5. јун

Парламент Македоније донео одлуку да откаже изборе који су били планирани за 5. јун, пренео је Ројтерс. Нови датум избора није утврђен.

То је други пут да се у Македонији одлажу ванредни парламентарни избори, који би требало да ту земљу извуку из кризе, која траје дуже од годину дана.

Иако је парламент раније био распуштен, данашња седница је заказана након што је Уставни суд суспендовао све предизборне активности.

ЕУ је поздравила суспензију саопштивши да се нису стекли услови за одржавање избора како је првобитно планирано, преноси АП.

Македонски Уставни суд данас је привремено суспендовао све активности у вези са изборима заказаним за 5. јун, док не пресуди да ли је прошломесечно распуштање парламента било у складу са Уставом, јавила је МИА.

Према договору четири најутицајније политичке партије из Пржина из новембра прошле године, ванредни парламентарни избори у Македонији требало је да буду одржани 24. априла, али су одложени за 5. јун.

За изборе 5. јуна изборну листу Државној изборној комисији доставила је само актуелна владајућа ВМРО-ДПМНЕ, која је у понедељак започела и предизборну кампању.

Све остале странке су бојкотовале изборни процес уз образложење да нема услова за фер и слободне изборе – изборни списак није пречишћен нити су медији слободни.

Македонија је у политичкој кризи од фебруара 2015. и избијања скандала са прислушкивањем, када је опозиција оптужила владајуће конзервативце да су прислушкивали 20.000 људи, укључујући полицајце, судије, новинаре и допломате, што бивши премијер Никола Груевски негира.

Криза је додатно продубљена када је македонски премијер Ђорђе Иванов одлучио да помилује оптужене за прислушкивање чиме је обустављен кривични поступак против више десетина политичара укључујући Груевског.

Помиловање је изазвало љутите реакције главних странака, ЕУ и уличне протесте у Скопљу и другим градовима, а ЕУ је тражила хитно поништавање одлуке о помиловању.

Поступак оцене уставности одлуке о самораспуштању Собрања покренут је пред Уставним судом на предлог Демократске уније за интеграције, политичке партије Албанаца.

број коментара 0 пошаљи коментар