Македонски избори "на леду"

Македонски Уставни суд покренуо је поступак оцене уставности одлуке о распуштању Собрања, чиме су "замрзнуте" све активности проистекле из тог потеза, укључујући изборе и предизборну кампању. Тај потез суда уследио је дан након што је већина чланова Државне изборне комисије оценила да нема услова за одржавање избора. За отказивање избора 5. јуна још раније су се заложили САД и ЕУ. Суд ће коначну одлуку донети идуће среде.

Предизборна кампања у Македонији прекинута је пре него што је и почела, пошто је Уставни суд те државе покренуо поступак оцене уставности распуштања Собрања и свих активности које су из тог потеза проистекле, икључујући изборе и предизборну кампању.

Та мера Уставног суда ступа на снагу одмах и трајаће све док се Уставни суд не изјасни да ли је распуштање Собрања било у складу са Уставом.

Иницијативу за такав потез македонског Уставног суда поднела је Демократска унија за интеграције.

Учешће на изборима у Македонији најавила је само једна странка, владајућа ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског.

Претходно је председник Собрања Македоније, Трајко Вељановски, одбијао да сазове парламент, истичући да то може урадити само ако Уставни суд укине одлуку о самораспуштању.

Иницијативу за укидање те скупштинске одлуке поднео је посланик Демократске уније за интеграције (ДУИ), која је у Влади са ВМРО-ДПМНЕ, Талат Џафер. Према ДУИ, тиме се отвара могућност да се парламент поново састане, да одложи изборе и да нађе начин да буде укинута одлука председника Македоније Ђорђа Иванова о аболицији политичара.

То су два услова које је највећа опзициона странка, Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева, поставила за наставак преговора о решавању двогодишње политичке кризе.

На седници Уставног суда председница Елена Гошева је рекла да ће направити преседан и прихватити иницијативу ДУИ за преиспитивање уставности одлуке о распуштању Собрања, због "стања у држави и кризе за коју још нема решења".

Следбеници "Шарене револуције", који више од месец дана протестују у градовима Македоније и траже одлагање избора и укидање аболиције политичара, јутрос су пре почетка седнице Уставног суда "обојили" његов улаз и на згради исписали неколико парола међу којима и "Протестујем".

Тај поступак демонстраната, председница Уставног суда Елена Гошева оценила је као "притисак и атак на Суд".

"Овај суд никада није доживео овакав притисак. Уставни суд ће наставити да ради", рекла је Гошева на почетку седнице о иницијативи ДУИ.

Уставни суд се у фебруару прогласио ненадлежним за две сличне иницијативе којима је тражено да се одложено самораспуштање Собрања прогласи неуставним.

Собрање Македоније се распустило да би ванредни парламентарни избори били 5. јуна. Изборне листе за те изборе поднела је само владајућа ВМРО-ДПМНЕ, а изборе бојкотују преостале три странке потписнице Пржинског договора о решавању политичке кризе.

Намера власти да одржи изборе на којима учествује само једна странка изазвала је негодовање већине грађана, а Европска унија и САД су најавили да неће признати владу која би била изабрана на таквим изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи