Додик за отказивање протеста и разговоре, Босић против

Председник РС Милорад Додик позива опозицију да послуша апел патријарха Иринеја и откажe сутрашњи протест, а да решење за проблеме нађу кроз разговор. Председник опозиционе СДС Младен Босић поручује да је илузорно очекивати да опозиција одустане од протеста.

Лидери владајућих странака у Републици Српској поручили су представницима опозиције да су спремни да испоштују поруку патријарха српског Иринеја и одустану од протеста уколико то уради и опозиција, јавља дописник РТС-а из Бањалуке.

Предлажу да се у суботу уместо протеста одржи састанак свих представника парламентарних странака код председника Републике Српске Милорада Додика.

Уколико опозиција не прихвати позив, владајуће странке поручују да иду на протесте, да неће бити немира и да ће Република Српска у суботу показати да је демократско друштво.

"Два највећа ослонца Републике Српске су Србија и СПЦ и зато смо спремни да, поштујући позив патријарха Иринеја и озбиљно упозорење српског премијера Александра Вучића, откажемо протесте. Сада је опозиција на потезу јер је наш протест реакција на окупљање које организује опозиција", поручује председник РС Милорад Додик.

Не долазимо на протесте да бисмо правили нереде и насиље већ да покажемо да имамо подршку за политику коју водимо, а победа на изборима је најбољи показатељ, рекао је Додик.

Милорад Додик је рекао да, као председник РС, поручује да су сви грађани који дођу на један и други скуп грађани Републике Српске, да нико неће бити фаворизован, да неће бити немира и да ће сви они који то покушају бити санкционисани.

Председник РС је лидерима опозиције поручио и да његове позиве на разговоре и отказивање скупова не схвате као слабост.

"Ја бих волео да опозиција то откаже јер ће очигледно доживети дебакл. Једина њихова примедба је да смо наш митинг заказали у исто време. Они имају разлог зашто заказују свој протест, а ми зашто заказујемо наш митинг", рекао је Додик Танјугу.

Према његовим речима, лидери опозиције настоје да проблеме на нивоу Босне и Херцеговине свале на власт у Републици Српској.

Оценио је да је то план да се спрече кредити Светске банке, руска помоћ и упитао их шта су они урадили да би се поправила ситуација у РС.

Председник РС истакао је да је у контакту са лидерима опозиције које је, како каже, затекла молба патријарха и додао да, уколико јавни скупови у центру Бањалуке ипак буду одржани, очекује да прођу у миру.

Нагласио је да верује у полицију РС и поручио да ће, без обзира с које стране долазили, сви бити ригорозно кажњени уколико наруше закон о јавном реду и миру.

Босић: Илузорно одустати од протеста 

Председник опозиционе Српске демократске странке Младен Босић поручио је да би одустајање од протеста значило одрицање од основних људских права на своје мишљење и јавно окупљање, те је стога илузорно очекивати да ће се то догодити.

Босић је поручио патријарху Иринеју, који је позвао на одустајање од протеста и власт и опозицију, да је могао да замоли Додика да митинг власти одложи за недељу.

На поновљен Додиков позив на разговор, Босић је одговорио да не види о чему би могли да разговарају.

"Ако мисли да нас позове да одустанемо, ја њега позивам да одложи митинг за сутрадан. То би било сасвим коректно, јер немамо ништа против његових митинга, само нека не угрожава безбедност", поновио је Босић.

Додика је оптужио да је контрамитинг заказао да би спречио протест опозиције против, како је рекао, овакве економске и социјалне ситуације у Репулици Српској.

"Прихватање његове игре би значило да ми морамо да одустанемо сваки пут када би било ко пожелео да протестује, тако што ће он да закаже контрамитинг и да прикажзе да ми желимо сукобе Срба са Србима", рекао је Босић у изјави за Танјуг.

Лидер СДС-а уверава да опозиција не желе никакве сукобе међу
грађанима и да верују да се они неће догодити.

"Њих може да буде једино уколико буде организованих, убачених елемената, чији је циљ да направе сукоб или уколико полиција буде злоупотребљена да спречава протесте који су у складу са законом и нашим људским правима", сматра Босић.

Поновио је да Црква не би требало да се меша у политику.

"Црква не би смела да се ставља ни на једну страну, да се меша у политичка питања. Стављањем на једну страну морала би да се запита шта мисли она друга половина у Републици Српкој, који припадају Српској православној цркви. То је лоше за цркву", рекао је Босић.

Уколико СПЦ жели да се бави политиком, "нека оснују своју странку и изађу на изборе", рекао је Босић уверен да би, како каже, били изненађени бројем гласова који би добили.

Најавио је да ће захтеви опозиције бити изнети на сутрашњем протесту за који, како каже, није планирано да траје дуже од једног дана.

Босић, међутим, није искључио могућност да се сутрашњи протест продужи на више дана уколико, како је рекао, власт настави да прави глупости и да људе, који протестују због лошег стања, вређа и назива их издајницима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво