Мерчепу пет и по година затвора због ратног злочина

Ратни помоћник министра унутрашњих послова Хрватске Томислав Мерчеп осуђен је на суду у Загребу на пет и по година затвора због ратног злочин над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца и Кутине, крајем 1991. године.

Председник судског већа Жупанијском суда у Загребу Здравко Мајеровић рекао је образлажући пресуду да је утврђено да је Мерчеп крив, јер као фактички заповедник резервне јединице МУП-а није спречио припаднике те јединице да чине злочине, већ им је дао прећутно одобрење и за време док није био на терену.

Оптужница је теретила Мерчепа да као фактички заповедник резервне јединице МУП-а, познате као "мерчеповци" и смештене у Пакрачкој Пољани и на Загребачком велесајму, није спречио припаднике своје јединице да незаконито хапсе, муче, злостављају и убијају цивиле српске националности.

На тај начин су убијене најмање 43 особе међу којима и три члана породице Зец из Загреба, као и нестанак још три особе. Шест особа је преживело мучење. 

На почетку суђења оптужница је теретила Мерчепа да је наредио злочине, али је прошле године тај део оптужбе ублажен, па му се у наставку поступка судило због оптужби да припаднике јединице није спречио у злочинима.

Тужилаштво је у завршној речи тражило да судско веће Мерчепа прогласи кривим и примерено казни, јер је у доказном поступку недвосмислено утврђено да је Мерчеп у својем поступању остварио сва обележја ратног злочина што су осим увида у документацију потврдили и бројни сведоци, међу којима су и преживеле жртве злочина из 1991. године.

Иако није било довољно доказа да је Мерчеп био формални командат резервне јединице која се назвала његовим именом, тужилаштво сматра да је доказано да је он био фактички командат и неоспорни ауторитет, као и да је знао за злочине и није их спречио.

На суђењу Мерчепу испитани су бројни сведоци, од припадника тадашњег политичког и војног врха до припадника јединице.

Сведочиле су и преживеле жртве злочина које су описивали злостављања, међу осталим, и мучења заробљених струјом и ликвидације других затвореника.

Мерчеп је ухапшен крајем 2010. године, а суђење му је почело почетком 2012. На почетку суђења одбацио је кривицу за ратни злочин, а од почетка је негирао да је био надређен јединици која се називала његовим именом.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво