Мерчепу пет и по година затвора због ратног злочина

Ратни помоћник министра унутрашњих послова Хрватске Томислав Мерчеп осуђен је на суду у Загребу на пет и по година затвора због ратног злочин над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца и Кутине, крајем 1991. године.

Председник судског већа Жупанијском суда у Загребу Здравко Мајеровић рекао је образлажући пресуду да је утврђено да је Мерчеп крив, јер као фактички заповедник резервне јединице МУП-а није спречио припаднике те јединице да чине злочине, већ им је дао прећутно одобрење и за време док није био на терену.

Оптужница је теретила Мерчепа да као фактички заповедник резервне јединице МУП-а, познате као "мерчеповци" и смештене у Пакрачкој Пољани и на Загребачком велесајму, није спречио припаднике своје јединице да незаконито хапсе, муче, злостављају и убијају цивиле српске националности.

На тај начин су убијене најмање 43 особе међу којима и три члана породице Зец из Загреба, као и нестанак још три особе. Шест особа је преживело мучење. 

На почетку суђења оптужница је теретила Мерчепа да је наредио злочине, али је прошле године тај део оптужбе ублажен, па му се у наставку поступка судило због оптужби да припаднике јединице није спречио у злочинима.

Тужилаштво је у завршној речи тражило да судско веће Мерчепа прогласи кривим и примерено казни, јер је у доказном поступку недвосмислено утврђено да је Мерчеп у својем поступању остварио сва обележја ратног злочина што су осим увида у документацију потврдили и бројни сведоци, међу којима су и преживеле жртве злочина из 1991. године.

Иако није било довољно доказа да је Мерчеп био формални командат резервне јединице која се назвала његовим именом, тужилаштво сматра да је доказано да је он био фактички командат и неоспорни ауторитет, као и да је знао за злочине и није их спречио.

На суђењу Мерчепу испитани су бројни сведоци, од припадника тадашњег политичког и војног врха до припадника јединице.

Сведочиле су и преживеле жртве злочина које су описивали злостављања, међу осталим, и мучења заробљених струјом и ликвидације других затвореника.

Мерчеп је ухапшен крајем 2010. године, а суђење му је почело почетком 2012. На почетку суђења одбацио је кривицу за ратни злочин, а од почетка је негирао да је био надређен јединици која се називала његовим именом.

број коментара 18 пошаљи коментар
(петак, 13. мај 2016, 08:18)
sudska farsa [нерегистровани]

sudska farsa

I ovo je na jedvite jade dobio, ali zato postoji Bozija kazna, koja ce ga stici

(четвртак, 12. мај 2016, 20:53)
nikola petrovic [нерегистровани]

smejurija od drzave clanice eu

ispada da za svakog ubijenog srbina marcep dobio po mesec ipo dana za njih 43 ubijenih zagrebackih srba .....

(четвртак, 12. мај 2016, 20:42)
anonymous [нерегистровани]

Pravda

U zatvoru ga ceka komfor i hotelski smestaj ,a izace van kao i glavas koji je sada u saboru,Srbijo trazi te zlocince i sudi im

(четвртак, 12. мај 2016, 20:02)
anonymous [нерегистровани]

Evo zbog cega...

...Hrvatska blokira Srbiju u vezi poglavlja o pravosudju i sl.
Da bi ovakvim i slicnim okorelim ratnim zlocincima izricali "sramotne presude" ili ih oslobadjali usled nedostataka dokaza!?
Na ovaj nacin nema pomirenja na ovim prostorima,bez obzira koliko mi to zeleli. 

(четвртак, 12. мај 2016, 17:59)
anonymous [нерегистровани]

Нама само небески суд може да донесе правду

@???!!!

Најмање 43 особе. Остало нису ни бројали - Срби су то. Koja десетина горе, ко ће то у Загребу да преброји. 

(четвртак, 12. мај 2016, 17:28)
anonymous [нерегистровани]

@???!!!...

...presuda mu,sramotna je ...a sto se tice Poglavlja i Srbije,ne blokiraju oni,oni su samo poslusnici Berlina i Vasingtona u koje se Beograd zaklinje...(i ko je "ovdje" lud,o presudi pricace se i pisati dan,najvise dva...idila uljuljana u demokratiju,cudo je!)

(четвртак, 12. мај 2016, 17:28)
anonymous [нерегистровани]

Posteno sudjenje

Dajte ga da mu se posteno sudi u Srbiji.

(четвртак, 12. мај 2016, 17:20)
milan lala [нерегистровани]

Ratni zlocinci

Ovo je javna potvrda da Srbija mora suditi Hrvatskim ratnim zlocincima pa i ovom. Ova presuda je najobicnija sprdnja sa zrtvama . Da je Srbin u Hravtskoj kriv za smrt 43 Hrvata dobio bi 1000 godina zatvora.

(четвртак, 12. мај 2016, 17:14)
anonymous [нерегистровани]

Polako, polako, ova presuda nije.....

......"pravosnazna", a posle ponovnog vracanja sudjenja na pocetak, najverovatnije ce biti - "oslobodjen", uz "obrazlozenje", da se nije moglo sa sigurnoscu "ustvrditi", da je on zaista ucinio - zlocin!

(четвртак, 12. мај 2016, 17:02)
anonymous [нерегистровани]

???!!!

5,5 godina za 43 ubijenih??!! Pa bravo Hrvatska, bravo. Svska čast. Nemam reči. Zgađen sam! I oni će nekom nešto da pričaju, zabranjuju, blokiraju. Sramota!