Грчки парламент усвојио реформе због којих се данима протестује

Посланици грчког парламента, упркос масовном противљењу грађана, усвојили су синоћ контраверзне владине реформе пензионог и пореског система, што је био захтев ЕУ и ММФ уочи састанка кредитора Еврозоне у Бриселу.

Закон о реформама усвојен је "танком" парламентарном већином коалиције предвођене Сиризом, а Атина се нада да ће најновије реформе убедити кредиторе да одблокирају исплату даље помоћи Грчкој.

АП наводи да су 153 посланика из коалиције Сириза-Независни Грци била "за", док су све опозиционе партије у парламенту од 300 места биле против.

Грчки премијер Алексис Ципрас поручио је у парламенту пре гласања да ће Грчку вратити на ноге по сваку цену.

Главна опозициона Нова демократија је, као што се и очекивало, била против мера штедње, пренела је агенција АФП.

Истовремено, на улицама Атине су беснели протести и сукоби демонстраната и полиције.

Полиција је саопштила да је најмање девет особа приведено - шест у кварту Егзархија, а троје око Трга Синтагма, пренела је агенција АНА.

У кварту Егзархија група демонстраната поставила је барикаде од запаљених контејнера, а полицију је засипала запаљивим бомбама и другим предметима.

Полиција је узвратила шок бомбама и сузавцем.

Након овог инцидента смањио се број демонстраната, наводи грчка агенција.

Грчка полиција је бацила сузавац и на демонстранте који су се окупили испред зграде парламента.

Неки од демонстранта су успели да се попну уз степенице зграде парламента пре него што су бацили "молотвљеве коктеле", навела је агенција АП.

Остали демонстранти, око 10.000, мирно су протестовали, носећи транспаренте на Тргу Синтагма.

Грчка агенција АНА извештава да је у Атини одржан и протестни концерт и да су улице око зграде парламента и трга биле затворене.

Протест је одржан и у Солуну где се, према наводима агенција, окупило 8.000 људи.
Марш је испред парламента у Атини одржан и у суботу, а организовао га је синдикат повезан са Грчком комунистичком партијом, преноси АП.

Највећи грчки синдикат радника из приватног сектора ГСЕЕ саопштио је да су реформе, које је усвојио парламент, "последњи ексер на ковчегу" за раднике и пензионере који су поднели довољну жртву после шест година штедње.

"Покушавају да докажу еврогрупи да су добри ученици, а са друге стране уништавају грчки систем социјалне заштите", изјавио је један од представника синдиката, алудирајући на данашњи састанак министара финансија еврозоне.

Исплата транше од око пет милијарди евра касни, након што су преговори између грчких власти и међународних кредитора доживели крах због темпа спровођења реформи у Грчкој.

Према реформама, порез на корпоративне дивиденде би скочио на 15 са 10 одсто, дошло би до повећања пореза на добит за оне који добро зарађују, као и до озбиљног скока такозваног "солидарног пореза" који директно иде у државну касу.

Новим законом је предвиђено и увођење националне пензије од 384 евра месечно после 20 година радног стажа, укидање бенефита за сиромашне пензионере (ЕКАС) и поновно обрачунавање пензија.

Грчкој су потребна средства из пакета помоћи како би отплатила кредите Међународном монетарном фонду и како би вратила дуг по основу обвезница Европске централне банке, које јој у јулу доспевају на наплату, наводи Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво