Отворена Ферхадија у Бањалуци

Више од 10.000 људи окупило се у Бањалуци на свечаној церемонији отварања обновљене Ферхат-пашине џамије, познатије као Ферхадија, која је срушена током рата 1993. године, преносе локални медији. Скуп протекао без проблема.

Свечаности су присуствовали бројни локални званичници, као и званичници и дипломате региона и Европе, те премијер Турске у оставци Ахмет Давутоглу са супругом.

Отварању џамије присуствовали су, између осталих, председник Републике Српске Милорад Додик, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, чланови Председништва БиХ Младен Иванић и Бакир Изетбеговић, председница Владе РС Жељка Цвијановић и други.

Обнова џамије која је порушена током рата почела је 2001. године, а у то је уложено око пет милиона евра. Ферхадија је саграђена у 16. веку у време Ферхат-паше Соколовића, 1950. уврштена је у културну баштину БиХ, а затим и на листу споменика светске баштине Унеска. 

Програм свечаног отварања је започет учењем Курана хафиза из Турске, а настављен обраћањем гостију.

Добродошлицу званицама упутио је муфтија бањалучки Осман Козлић, који је истакао да је отварање обновљене Ферхадије велики дан за Бањалуку, за суживот, толеранцију и мир.

"Ферхадија поново отвара своја врата и капије. Она не оптужује никога за зло које јој је нането, али нас опомиње својим поновним рађањем и отварањем - да памтимо како нам се слично зло више не би поновило", поручио је муфтија Козлић.

Турски премијер Ахмет Давутоглу оценио је да је Ферхадија порука мира свим народима у Босни и Херцеговини (БиХ) и свим грађанима у свету.

Рекао је да је БиХ са свим својим народима и свим конфесијама "једно биће и једно срце, а да би њена подела значила дељење једног срца".

"Не може се одвојити Бањалука од Сарајева нити Сарајево од Мостара, никада", оценио је Давутоглу, додавши да се зло које се десило у БиХ, никада више не сме поновити.

Турски премијер је рекао и да је Ферхадија заједничка историјска и културна баштина Турске и Босне и Херцеговине, као и многе друге џамије и објекти у БиХ.

Давутоглу је рекао да се отварањем Ферхадије шаље добра порука из Бањалуке у свет, да постоји савест о ономе што је учињено, када је џамија срушена, као и савест која је довела до њене поновне изградње.

"Имате 78 милиона пријатеља у Турској, који су с вама у свакој ситуацији да вас подрже. Кад некоме овде потече крв из носа, код нас крене крв из жиле куцавице. Данас смо овде због лепоте, братства, свих народа, због БиХ", рекао је турски премијер у оставци.

Давутоглу је навео да је вест о рушењу Ферхат-пашине џамије примио пре 23 године у Малезији, где је касније боравио и први председник БиХ Алија Изетбеговић и да су заједно плакали због тога.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поручио је у свом обраћању да је порука која се данас шаље из обновљене џамије у Бањалуци историјског карактера и да је обавеза свих да граде будућност и уче једни од других.

Он је нагласио је да је уверен да ће Срби отварање Ферхадије доживети као поновно обновљени живот у овом граду.

"Они који су рушили Ферхадију покушали су оповргнути мултиетичност ових простора али нису успели у томе и то је и данас видљиво јер се Ферхадија отвара заједнички", поручио је Изетбеговић.

Младен Иванић је истакао да је значајно да се народи у БиХ врате нормалном стилу комуникације и живота.

"Да будемо свесни својих различитости али да то не спречава да свако чува свој идентитет и да живимо у нормалним околностима. Мислим да је ово догађај који би требало да створи још нормалнију атмосферу унутар БиХ", навео је Иванић.

Окупљенима су се обратили и представници српске православне, католичке цркве и јеврејске цркве. Истичу: Уважавајући туђе, најбоље поштујемо своје.

Епископ Јефрем је честитао овај дан и догађај, обнове и отварања богомоље и њено стављање на молитвену употребу припадницима Исламске заједнице у БиХ.

"Заправо сви смо различити, чак и браћа. Иако је молитва могућа свуда и на сваком месту, она се најјаче доживљава у богомољи. Желим да ова богомоља успешно продужи своју духовну мисију", казао је епископ Јефрем.

Присутнима се обратио и бискуп Комарица, који се захвалио драгом Богу што му је омогућио да дочека овај историјски дан и да са својим суграђанима подели радост отворења Ферхадије.

"Чврсто верујем да нас је све исти Бог створио и да смо дужни чинити једни другима добро, а не зло. То је обавеза свакога, особито онога који верује у Бога. Као верник, молим Бога да својим благословом прати све вас вернике муслимане који ћете му се у овом дому клањати"“, истакао је Комарица.

Отварање Ферхадије у Бањалуци доказ је да се све може кад се хоће и када се сви сложе и заједно раде - рекао је, између осталог, у свом обраћању председник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци на церемонији отварања те џамије.

Због великог броја званица, мере безбедности у Бањалуци биле су подигнуте на највиши ниво.

О безбедности верника, дипломата и политичара бринуло је више од 1.000 полицајаца. Велику заинтересованост показали су и домаћи и страни медији - отварање џамије пратило је више од 200 новинара.

Министар унтрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је церемонија отворења Ферхат-пашине џамије у Бањалуци протекла без проблема.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се