Форин полиси: "Културни рат" хрватске екстремне деснице за превласт у друштву

Најмлађа чланица Европске уније, Хрватска има осведоченог фашисту у новој влади - министра културе Златка Хасанбеговића, пред којим десничари у Пољској и Мађарској делују као млакоње, истиче се у оштром тону текста америчког портала "Форин полиси" о хрватској крајњој десници. Пошто ултрадесничари немају већинско упориште у друштву, Хасанбеговићев "културни рат" припрема терен за будућност, оцењује амерички магазин.

У тексту америчког магазина се наводи да је циљ екстемне деснице да постави темељ за коначан напад на либералну демократију.

Форин полиси подсећа да је 42-годишњи историчар, Хасанбеговић, некада био истакнути члан ултрадесничарске партије која је отворено пропагирала усташки покрет из Другог светског рата (напустио је странку, али се никада није одрекао њених начела).

За разлику од десничара у Пољској и Мађарској који покушавају да осакате демократске институције у својим земљама, хрватски националисти за сада свој рат воде унутар културне сцене.

"Културни рат" који Хасанбеговић спроводи у корист ултрадесничара "натопљен је крвавом историјом Балкана", која и данас има озбиљне последице, сматра Форин полиси.

Именовање Хасанбеговића за министра изазвало је протесте и критике Срба и Јевреја у Хрватској, а нарочито Центра "Симон Визентал".

Међутим, као наводи Форин полиси од ступања на власт, Хасанбеговић није урадио ништа да отупи свој радикализам, ускраћујући финансирање прогресивним групама и независним медијима. Чак је подржао ревизионистички филм "Јасеновац: Истина" који негира размере злочина које је почила нацистичка Независна Држава Хрватска у Другом светском рату.

У тексту се наглашава да је марионетска власт НДХ, зависна од нацистичке Немачке, системски убијала Србе, Јевреје и Роме, тако окрутно да је и немачки СС приговарао.

Према подацима Меморијалног музеја Холокауста Сједињених Држава, режим НДХ убио је између 377 и 397 хиљада људи. Већина су били Срби, а та цифра укључује и већину од 40.000 Јевреја убијених на хрватској територији. Више од четвртине жртава убијено је у Јасеновцу.

Хасанбеговић је као младић припадао радикалним круговима носећи капу са усташким грбом, што је документовано фотографијом у једном недељнику. За разлику од умерених националиста који су полагали право на део Босне и Херцеговине, Хасанбеговић је био међу оним радикалима који су захтевали целу њену територију, као што је то било у доба НДХ.

То је оправдавао ставом да су босански муслимани заправо Хрвати исламске вероисповести. Хасанбеговић је муслиман, чији су родитељи дошли из БиХ. Иронично, како се констатује у тексту, Хаснбеговић је муслиман и мањински члан хрватске владе, чији је национални конзервативизам близак моћној Католичкој цркви.

Форин полиси наводи да је после периода умерене полтике у Хрватској са почетка 21. века, ХДЗ оштро заокренуо удесно, стављајући под своје окриље многе десничарске партије, укључујући и бившу Хасанбеговићеву странку.

Према тврдњама америчког портала, редови хрватске екстремне деснице тако су добро попуњени да у сваком тренутку на улице Загреба могу да изведу 5.000 људи, као што је био случају у јануару ове године. Неки од њих су узвикавали "За дом спремни" што је, наводи Форин полиси, хрватска верзија поздрава немачких нациста "Зиг хајл".

Филозоф и аналитичар Жарко Пуховски оцењује да је ХДЗ потпуно остао без идеја и јасне политике, па је прибегао особама као Хасанбеговић због идеолошке офанзиве. Та офанзива је, изгледа, успела када је после избора октобра 2015, ХДЗ оформио коалицију са умереном малом партијом. "Хасанбеговић је изабран за министра од стране ХДЗ-а, како би пружио илузију да партија може да донесе промене у Хрватску без стварне политике, као што је бављење економским проблемима", каже Пуховски.

Новинар Јерко Бакотин истиче да ХДЗ нема никакву визију будућности, додајући да се они служе само прошлошћу. За разлику од многих хрватских политичара, како сматра Бакотин, Хасанбеговић је "прави идеолог". Он не жели да корисити свој положај за стицање новца, каже Бакотин мислећи на висок степен корупције у друштву. Према његовим речима, Хасанбеговић дубоко верује у своју мисију.

Дубоко забринути због хрватског заокрета ка крајњој десници, упућени ипак напомињу да ектремисти неће успети да приграбе власт у целој земљи, као што је то Виктор Орбану успело у Мађарској. Десница и есктремна десница у Мађарској су придобили 75 одсто гласача, каже директор загребачке канцеларије фондације "Фридрих Еберт" Ненад Закошек. "Овде је друштво подељено. Не постоји мандат да се иде толико далеко", сматра Закошек.

Форин полиси поручује да се присталице крајње деснице као што је Хасанбеговић никада неће одрећи сна о "великој Хрватској", иако нема показатеља да су спремни да се лате оружја зарад босанских Хрвата. За сада, као наводи портал, влада у Загребу показује своје мишиће блокирајући Србију у њеним преговорима са Бриселом о чланству у Европској унији.

Закошек сматра да ће прогресивне снаге у Хрватској узвратити. Током процеса приступања ЕУ постепен напредак је био очит. "По уласку у ЕУ, настало је назадовање, а Брисел ту не може много да учини. Унија је изгубила моћ да утиче на политику Загреба коју је имала током приступних преговора", објашњава Закошек.

Хрватска десница за сада нема моћ да крене стопама Мађарске и Пољске, као што би желела. Зато је Хасанбеговићев "културни рат" још злослутнији. Припрема се терен за будућност, закључује се у тексту Форин полисија.

Превео: Немања Кесић

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво